.

.

TOTS 21

Les temperatures màximes tocaran sostre aquest dimarts.

Les temperatures màximes tocaran sostre aquest dimarts.

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’ALERTA del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per calor molt intensa dimarts a partir del matí i de forma generalitzada a tot el país i amb menys probabilitat al litoral i prelitoral central i sud.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que avui dimarts serà quan la probabilitat que les temperatures extremes es puguin superar serà molt alta gairebé a tot el país, sobretot a la meitat nord (comarques de Lleida i Pirineu, Catalunya Central i Girona), i amb menys probabilitat al prelitoral i litoral central i sud.

A Tarragona no s’arribarà a l’alerta vermella, però sí s’activarà l’avís groc a tot el litoral de la demarcació i el traonja a les zones de l’interior. En zones com la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, l’Alt Camp i la Conca de Barberà es pot arribar als 40 ºC. A la costa, la temperatura serà inferior, tot i que podria arribar fins als 35º C.

Les comarques de Girona seran les que viuran el pic de calor més intens, i es podran superar puntualment els 44ºC. A les comarques de Lleida i Catalunya Central es podrà arribar als 42 i 43ºC; al Pirineu als 40º; al prelitoral entre 36 i 40º; i al litoral entre 32 i 35º.


Dimecres es mantindrà la calor intensa a la tarda però amb menys afectació territorial. L’avís per calor intensa afectaria ja únicament les comarques de Ponent, Catalunya Central i Terres de l’Ebre.

A més, l’SMC també ha emès per la propera matinada un avís per calor nocturna intensa a tot el litoral i prelitoral català.

Protecció Civil ha demanat als ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i es tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l’aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques.

L’Ajuntament de Tarragona va presentar aquest dilluns un nou protocol d’episodis de calor, que ha implementat 40 refugis climàtics, tant interiors com exteriors, a la ciutat.

El Departament de Salut ha posat el pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS) en fase 2.

Els principals consells davant la calor són:

·Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.

  1. Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, realitzeu-les preferentment en les primeres hores del matí o per la tarda quan el sol ja declina.
  2. Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.
  3. Igualment és molt recomanable que si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
  4. Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.
  5. Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
  6. Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.
  7. Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

Temperatures extremes que baten rècords

Segons dades preliminars de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), el món va experimentar la setmana més calorosa mai registrada de l’1 al 7 de juliol. La setmana següent va continuar el mes de juliol més calorós mai mesurat a la Terra. A escala regional, s’estan batent rècords absoluts de temperatura en tot el planeta.

Els rècords més recents es van establir al sud d’Àsia a l’abril i maig de 2023, quan una onada de calor excepcional va assotar la regió. Es van batre diversos rècords nacionals, com a Tailàndia (45,4 °C), Vietnam (44,2 °C) i Laos (43,5 °C). En aquestes regions tropicals, on la humitat de l’aire és especialment alta, es van poder sentir temperatures superiors als 50 °C.

Rècords d'altes temperatures dels últims sis anys. Foto: Statista

Rècords d’altes temperatures dels últims sis anys. Foto: Statista

En altres llocs del món, Austràlia i l’Uruguai van igualar els seus rècords nacionals l’any passat, amb 50,7 °C a Onslow i 44,0 °C a Florida, respectivament, mentre que el mercuri va trencar la barrera dels 40 °C per primera vegada al juliol de 2022 al Regne Unit.

Durant l’estiu de 2021, un dels més calorosos mai mesurats a la Terra, el Canadà, Turquia, Espanya i Itàlia van anotar les temperatures més altes de la història dels seus registres. El rècord italià, 48,8 °C a Siracusa, representaria fins i tot la temperatura més alta mai mesurada a Europa, encara que aquest registre encara està pendent de certificació per la OMM, un procés que a vegades pot portar diversos anys.

A l’Antàrtida, el rècord es remunta a 2020, amb temperatures superiors a 18 °C aconseguides a la base Esperanza durant l’estiu austral. Al 2017, el Pakistan (53,7 °C) i Kuwait (53,9 °C) van registrar la quarta i tercera temperatures més altes mai mesurades a la Terra validades per l’OMM (es tracta de rècords asiàtics). El rècord mundial es continua atribuint oficialment a Furnace Creek, al desert californià, amb 56,7 °C aconseguits al 1913.