.

Julis Creus protagonitza el paper de Mònica a la sèrie Merlí. Foto: Cedida

Júlia Creus protagonitza el paper de ‘Mònica’ a la sèrie de Tv3 ‘Merlí’. Foto: Cedida

Júlia Creus és una jove actriu tarragonina que ha debutat les darreres setmanes a la ja popular sèrie de TV3 ‘Merlí’. De fet, és la jova sensació de la sèrie, on interpreta el paper de ‘Mònica’. ‘Merlí’ compta també amb David Solans en un dels papers protagonistes (‘Bruno’). Solans va ser el ‘prota’ del film del tarragoní Jesús Monllaó ‘Fill de Caín’, on també van aparèixer la tarragonina Mercè Rovira i la reusenca Abril Garcia.

Júlia Creus ha fet el salt i actualment viu a Barcelona, on està treballant en diversos projectes de teatre i televisió. També ha rebut ofertes internacionals per un paper a Los Àngeles.

Com va començar la teva carrera?

Als 15 anys ja sabia que em volia dedicar al món de l’espectacle. Feia gimnàstica rítmica i dansa clàssica. Sempre he estat molt ‘farandulera’.

El següent pas va ser el teatre?

Sí, vaig començar un curs d’Interpretació a Barcelona. Em vaig presentar a un càsting de ‘Vent del Pla’ i em van agafar.

On vas estudiar?

Vaig cursar l’ESO a l’escola Santa Teresa de Jesús, però els assajos em feien molt difícil combinar els estudis amb el meu somni de ser actriu, així que vaig decidir estudiar el batxillerat nocturn a l’IES Martí Franquès, on podia combinar les dues coses.

Per quines escoles de teatre has passat?

He estat a Eòlia, l’escola de Dagoll Dagom i el Tricicle, i també a Set d’Acció.

Júlia Creus en el rodatge de "Leyendas de Hidros" el 20112. Foto: Cedida

Júlia Creus en el rodatge de ‘Leyendas de Hidros’ el 2012. Foto: Cedida

Que significa el paper de ‘Mònica’?

És el paper més important que tingut fins ara. He pogut crear el personatge de la ‘Mònica’ i l’estic amollant. Potser és el personatge més madur de la sèrie. Ha patit la separació dels pares i d’altres circumstàncies que l’han fet ser tan mirada. No faré ‘spoilers’, però us puc avançar que en les setmanes vinents es desvetllaran moltes de les raons que porten ‘Mònica’ a ser com és.

Hi haurà una segona temporada?

Esperem que sí, i fins i tot, una tercera. El projecte s’ho mereix. El càsting es va fer fa dos i anys i en aquest temps el treball ha estat constant.

En quins altres projectes estàs treballant?

Ara mateix estic representant Salta conmigo, amb Octavi Pujades. L’obra té la peculiaritat que s’emmarca en el projecte de microteatre. Consisteix en microobres de quinze minuts sobre un mateix tema, representades en espais petits per a menys de quinze espectadors.

Has rebut alguna oferta internacional?

Vaig protagonitzar el curtmetratge In the box i el vam presentar al Festival de Los Ángeles. Allí vaig guanyar el premi a millor actriu pel paper de Penny Postleathwaite i arran d’això m’han proposat participar en un llargmetratge. Coneixeré més detalls el proper mes de febrer quan em reuniré amb els directors del projecte.

Teatre, televisió o cinema?

No sabria què dir-te. He treballat molt en teatre, fins i tot, teatre musical al 2014 amb Boig per tú i l’experiència de fer funcions diàries és gratificant, però l’actuació davant de la càmera m’ha agradat molt.

Brigitte Urzaiz