.

A l’acte de presentació hi han participat el membre de l’equip directiu de l’Institut Baix Camp, Ferrran Borrell; El president de la Cambra, Jordi Just; i el delegat territorial d’Acció Climàtica, Àngel Xifré. Foto: Cambra

Un projecte conjunt entre el patronat de la Llotja, la Cambra de Reus i l’Institut Baix Camp destinat a simular l’ancestral mesa de contractació per a joves estudiants de la generació del clic instantani ha reviscolat l’edifici de la Llotja. Aquest matí prop d’una cinquantena d’estudiants de primer de Batxillerat pertanyents a l’Institut de Flix i al Ramon Berenguer de Cambrils han visitat les instal·lacions per participar en una jornada dissenyada en dues parts.

A la primera els alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Assistència a la Direcció de l’Institut Baix Camp explicaven la història més emblemàtica de Reus i de la Llotja en una breu introducció de sis minuts molt treballada i ajudada amb material visual. Posteriorment, els alumnes dels centres educatius convidats reproduïen en un taller el mecanisme de les taules de contractació dels celebrats dilluns de la Llotja. Per aquells amb una certa edat aquest era un dia ple de brams, contractes, intercanvi d’experiències a aplicar als conreus i encaixades de mà que valien com una signatura perquè Reus esdevenia punt de referència presencial (i no telemàtic, com en l’actualitat) en els preus de diferents productes agroalimentaris. I no només per a la gent de la demarcació, sinó també per al sud de Lleida i el Baix Aragó.

Els participants han estat alumnes de primer de Batxillerat pertanyents a l’Institut de Flix i al Ramon Berenguer de Cambrils. Foto: Cambra

La col·laboració entre les tres parts participants del projecte ha estat formalitzada aquest matí amb la signatura del conveni que l’engloba dins del programa educatiu InnovaFP, promogut pel departament d’Ensenyament de la Generalitat de cara a generar sinergies entre empreses i centres de formació professional. Una de les responsables de portar-ho tot a bon port és Blanca Cabré, professora de cicles formatius de grau superior de la família Administrativa del Baix Camp. I en concret, de la part de projectes del cicle d’Assistència a la Direcció. “Som l’institut que, per encàrrec de la Cambra, hem organitzat aquest acte per fer promoció del que és la Llotja i explicar al jovent el seu funcionament”, molt proper al mecanisme de la màquina d’escriure o del fax per a una generació tan acostumada a viure revolucions tecnològiques cada cinc minuts.

Després de la introducció dels alumnes del Baix Camp, en els quals els esbossen els principis de la llei de l’oferta i la demanda d’Adam Smith, “agrupem als alumnes dels centres participants de forma aleatòria i fem una sèrie de taules on simulen una taula de contractació amb cartons que simbolitzen sis productes”, explica Cabré. “Uns fan de venedors i els altres de compradors i es tracta de parlar sobre les operacions fetes així com les expectatives de futur, que obliga a tenir en compte les previsions de pujades i baixades del mercat. Llavors el que han de fer és ponderar aquestes dues coses i consensuar un preu que marquen al full de cotitzacions de referència setmanal”. Els pagesos emprenyats no tenen figurants, encara que Cabré apunta amb bon criteri que “quan en una negociació es queixen els dos costats, és que és una bona negociació. Tothom ha hagut de cedir i sent que ha guanyat una mica i ha perdut una mica”.

El taller consisteix en reproduir el mecanisme de contractació de la Llotja. Foto: Cambra

L’actual edifici compleix 50 anys

Als Tallers de la Llotja hi participen, a més dels dos centres d’avui, el Joan Guinjoan de Riudoms, l’Antoni Ballester de Mont-roig, el Domènech i Montaner i el Col·legi Mare Molas de Reus. La seva realització serveix per donar el tret de sortida a la celebració dels 50 anys de la moderna Llotja de Reus, que es compleix tot just enguany. Hereva de la històrica concessió del Mercat dels dilluns del rei Jaume II l’any 1309, la Llotja va regularitzar i modernitzar el seu funcionament el 1972 coincidint amb la inauguració de l’actual sala de contractacions, D’aquí la voluntat del Patronat de celebrar-ne el mig segle de vida amb tot un seguit d’activitats que inclouen també conferències i tastos de productes agroalimentaris.

Els participants han estat obsequiats amb productes que es cotitzen a la Llotja i que han cedit algunes empreses de referència del sector agroalimentari del territori de la Cambra com són Crisol, Unió, Concetrados Costa, Borges, Coselva i la DOP Avellana de Reus. Foto: Cambra

La Cambra espera ser considerada de Referència per part de l’Estat

El passat i el present, però, tenen també projecció en el futur. Com ha apuntat el president de la Cambra de Reus, Jordi Just, en la presentació de l’acte d’aquest dijous, l’ens està a l’espera de “poder obtenir, d’aquí a pocs dies”, la categoria de Cambra de Referència pel que fa a la instauració de preus que des de fa dos anys regula el govern central de cara a posar ordre al sector. Segons ha apuntat Just, ja s’han modificat els estatuts per fer-los encaixar dins del reglament i tot el paperam, a hores d’ara, només està pendent de l’aprovació definitiva per part de la Generalitat.

J.S.

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */