.

En col·laboració amb els ajuntaments i les assemblees locals de Creu Roja s’han seleccionat les zones d’oci nocturn amb major afluència per realitzar l’acció. Foto: Vinicius Silva

Per encàrrec directe del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya la Creu Roja ha posat en marxa una campanya de sensibilització sobre la COVID19 en espais d’oci nocturn dirigida a joves. Un miler d’informadors/es realitzaran accions de conscienciació a 38 localitats de Catalunya durant tot un mes. A la demarcació de Tarragona i les Terres de l’Ebre es comptarà amb 44 joves, contractats i coordinats per Creu Roja Joventut Tarragona, que a través de dinàmiques i jocs amb finalitat educativa, buscaran conscienciar aquest sector de la població amb l’objectiu de prevenir futurs rebrots.

El projecte es realitza fonamentalment a localitats de costa, on habitualment es concentren els grups de joves durant els mesos d’estiu. Concretament, a la província de Tarragona, es desenvolupa en 8 municipis: Tarragona, Salou, Cambrils, Calafell, Torredembarra, l’Hospitalet de l’Infant, Amposta i Tortosa.

En col·laboració amb els ajuntaments i les assemblees locals de Creu Roja s’han seleccionat les zones d’oci nocturn amb major afluència per realitzar l’acció, tot i que poden anar variant segons les circumstancies. Així doncs, per exemple, a Tarragona s’ha reforçat el sector de la Part Alta durant les festes de Sant Magí i a Salou la del passeig Jaume I.

L’objectiu d’aquesta intervenció és establir una comunicació entre iguals entorn a la necessitat d’aplicar les mesures d’autoprotecció per prevenir la COVID-19

Els informadors duen a terme la seva tasca de sensibilització a peu de carrer de dimecres a diumenge en equips mixtos de dues persones. Dimecres, dijous i dilluns en horari de 20h a 01h i els caps de setmana, divendres i dissabtes, reforçant-se fins les 02h de la matinada. L’objectiu d’aquesta intervenció és establir una comunicació entre iguals entorn a la necessitat d’aplicar les mesures d’autoprotecció per prevenir la COVID-19. A través de la realització de dinàmiques participatives s’explicarà de manera pràctica les conseqüències de respectar-les o no fer-ho.

Els joves informadors/es han estat formats per personal tècnic i voluntari de diverses assemblees locals de Creu Roja abans d’iniciar l’acció. Una formació prèvia que ha consistit en 4 mòduls, relacionats amb el Pla de Salut de la Creu Roja: la salut comunitària, els virus respiratoris emergents, elements, mesures i equips de protecció individual, les mesures de prevenció, sensibilització i contenció i habilitats i estratègies per a la sensibilització.

En total, s’han contractat a tot Catalunya 212 persones d’entre 18 i 30 anys, majoritàriament amb estudis nivell FP2 o grau, el 65% són dones i el 35% home

En total, s’han contractat a tot Catalunya 212 persones d’entre 18 i 30 anys, majoritàriament amb estudis nivell FP2 o grau, el 65% són dones i el 35% homes. Moltes d’elles provenen dels projectes d’Ocupació de la pròpia Creu Roja, de manera que també s’han inserit persones amb dificultats d’accés al mercat laboral. A més, s’espera complementar aquest personal amb voluntariat jove de les assemblees locals i de Creu Roja Joventut, arribant als 800 informadors/es en el conjunt del territori i amb un objectiu de 24 persones voluntàries a la demarcació de Tarragona.

Des de l’inici de la campanya ja s’han realitzat accions de sensibilització a prop de 20.000 persones i s’espera arribar a més de 95.000. Els joves informadors/es, equipats amb tauletes i mòbils, introdueixen les dades estadístiques de la intervenció en línia i en temps real a través d’una App desenvolupada expressament per a l’activitat, detectant in situ conductes de risc, que procuraran corregir mitjançant dinàmiques participatives i facilitant material informatiu.

La campanya s’ha dissenyat partint de l’experiència d’un projecte similar, el Som.Nit, que Creu Roja Joventut porta a terme des de fa més de 20 anys ens espais d’oci nocturn per informar i conscienciar els joves sobre el consum de drogues i alcohol.

Joves i COVID-19: no siguis #COVIDSpoiler

En els darrers dies el Departament de Salut ha alertat d’un increment de contagis de COVID-19 entre joves i adolescents, de 15 a 29 anys, que s’atribueix a la manera de sociabilitzar. Tot i que en termes absoluts la incidència és baixa, aquesta tendència reafirma la necessitat de realitzar tasques de conscienciació orientades a disminuir el risc de transmissió en aquesta franja d’edat.

Així doncs, a més de les accions de sensibilització a peu de carrer Creu Roja està desenvolupant una campanya de sensibilització a través de les xarxes socials sota el lema ‘no siguis #COVIDSpoiler’, amb l’objectiu d’amplificar la difusió del missatge amb consells de prevenció. La campanya es difondrà a través de les aplicacions on hi ha una major presència d’aquest públic, com ara Instagram, Tik Tok, Spotify, Twitter o Youtube. Com si es tractés d’una nova sèrie, diversos capítols mostren les conseqüències de no prendre mesures per frenar la propagació del virus, mitjançant situacions protagonitzades per noies i nois inspirades en fets reals.

Redacció