.

.

TOTS 21

Josep-Lluís Carod-Rovira.

El dimecres 21 de febrer, a les 19.30 h, a la llibreria La Capona (c. Gasòmetre, 41-43, Tarragona) es presenta ‘Opinión política. Artículos en tiempos convulsos’ (Edicions de la UB, 2017), de Jordi Matas Dalmases. En l’acte intervindran Josep-Lluís Carod-Rovira, director de la Càtedra sobre Diversitat Social de la Universitat Pompeu Fabra; Jordi Jaria, professor de Dret Constitucional de la Universitat Rovira i Virgili i membre del Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya, i l’autor.

‘Opinión política. Artículos en tiempos convulsos’ recopila gairebé un centenar d’articles d’opinió publicats al diari ‘El País’, en què Jordi Matas valora l’agitada realitat política, institucional, social i universitària dels darrers set anys a Catalunya i Espanya. També inclou el darrer del seus articles, que no va ser acceptat per ‘El País’, escrit després del referèndum català de l’1-O i que oferia un balanç de l’intens mes d’octubre de 2017. Les seves conclusions ens situen davant d’un escenari força complex: “Siete años de una crisis poliédrica en España que ha ido deteriorando gravemente los principios constitucionales: un Estado social incapaz de satisfacer las necesidades básicas de los ciudadanos, un Estado de derecho que no respeta derechos fundamentales, una Administración de Justicia y un Tribunal Constitucional supeditados al poder político, un Estado de las autonomías desintegrado, una Monarquía decadente y bajo sospecha de corrupción, y una democracia enferma y sin una sólida cultura política de base”.

L’obra es clou amb un apartat d’”opinions sobre l’opinador”, escrites per polítics (Nuria Parlón, Dolors Camats, Quim Arrufat), acadèmics (Juan Tugores, Josep M. Reniu, Joan Ridao, Joan Guàrdia, Lluís Medir, Xavier Arbós, Laia Bonet), periodistes (Milagros Pérez Oliva, Rosa Mora, Ramon Miravitllas, Martí Farrero, Ramon Besa), familiars i amics. Són escrits breus i vívids, que donen testimoni personal i sincer del constant i fructífer intercanvi d’impressions amb l’autor, així com de la diversitat d’opcions ideològiques amb què ha treballat.