.

José Antonio de la Torre. Foto: Tarragona 21

José Antonio de la Torre. Foto: Tarragona 21

José Antonio de la Torre és naturalista. Té 50 anys i està casat amb dos fills. Una nena de 5 anys i un nen de 10 amb els que comparteix la seva afició per la natura. Ahir va presentar a la Biblioteca de Constantí el llibre “Atles de biodiversitat de Constantí”. Un catàleg on s’hi recopilen més de 600 espècies de la flora i la fauna del municipi.

Com va sorgir la idea de fer aquest llibre?

És un treball de recerca que vaig començar a fer fa uns 35 anys. Me’n vaig anar a viure a Constantí amb els meus pares on hi vaig fer tota la tasca de recopilació de plantes. Encara continuo amb els estudis al municipi.

Algun referent?

Sí, Fèlix Rodríguez de la Fuente.

Com vas materialitzar el projecte?

El projecte va començar fa uns 4 anys des de l’arxiu històric de l’Ajuntament de Constantí. He treballar amb tota la informació recopilada i amb col·laboracions puntuals.

Què podem trobar a la publicació?

Unes 600 especies de plantes i animals. Unes 400 de flora i 200 de vertebrats. Però tan sols del terme de Constantí.

Quines són les especies més comuns a la zona?

La flora més destacada és la relacionada amb els conreus i també trobem orquídies.

A qui va adreçat el llibre?

Aquesta publicació pot servir per les universitats, geògrafs, enginyers agrònoms, col·legis de tota la demarcació. És una eina tècnica i científica per poder fer una bona gestió ambiental i una bona política del territori en aquesta matèria.

Com valora la gestió ambiental de Constantí?

A Constantí el territori ha patit un gran impacte en infraestructures. A nivell mediambiental està molt fragmentat i s’hauria d’ afavorir la interconnexió entre els diferents vertebrats. Tota la zona del litoral està molt castigada i l’impacte es molt fort.

Va estar treballant al Projecte Life. En què va consistir?

Era un projecte de la Unió Europea on vaig treballar a la punta de La Mora. Es van fer inventaris i vigilància de biodiversitat. Vaig recopilar molta informació d’aquests anys i de com va anar evolucionant el territori. Les coses s’han anat fet molt ràpid.

Quines parts té el llibre?

Comença amb una mica de geologia i també té una part de climatologia. Hi ha un resum en castellà i un altre en anglès. Comença el catàleg de flora i de fauna. A la primera part hi ha un plànol en el que es divideix el terme municipal amb les espècies que hi ha.

Quines són les zones amb més espècies?

La zona del riu Francolí així com alguns conreus. Moltes són espècies que estan de pas, només les hem localitzat una vegada o altres que arrel de les infraestructures s’ha quedat aïllades i estan en franca regressió.

Què vol transmetre amb aquest llibre?

Vull reivindicar que normalment donem més importància a espais naturals del Pirineu i Prepirineu. Però a Constantí i al Camp de Tarragona tenim molta vida i molts valors que hem de conservar.

B.U.

Galeria d’imatge

s