.

.

TOTS 21

Jordi Sans, amb el bastó de comandament, amb l’anterior alcalde, Xavier Marcos. Foto: Tots21

Jordi Sans és des de dimecres passat, 15 de juny, el nou alcalde dels Pallaresos en virtud del pacte de govern tripartit -Independents, socialistes i Ciutadans-, que establia que el darrer any de mandat, l’independent Xavier Marcos deixaria pas al socialista Jordi Sans. El nou alcalde, que va començar com a regidor en 2013, coincideix a destacar la bona sintonia existent entre les formacions de govern, basada en una prioritat: centrar l’activitat en el municipalisme, superant les dinàmiques dels partits. Sans ha concedit una entrevista a Tots21.

Enguany s’ha reduït notablement el pressupost municipal. Per què?

Perquè fos realista. Abans, en l’anterior mandat, no ho era i l’hem anat adequant a la realitat. Ha estat una gran feina del regidor d’Hisenda, Felicià Fortuny, a qui li hem d’agrair el seu rigor. Un pressupost bo seria el que al final quedés a zero. Si t’han sobrat diners és que no els has invertit, i si t’has passat, t’has sortit del teu pla i això tindrà un cost. L’objectiu real d’un pressupost és arribar a zero. No l’hem retallat, l’hem ajustat. Ser realista és ser conseqüent, sense enganyar la gent. La reducció ha estat gradual, durant aquest mandat.

Quines són les prioritats que té fins a final de mandat?

La finalització de tots els projectes endegats, com el Bosc del Cremat, un futur gran entorn natural. Es tracta d’un treball en equip, format per sis regidors i regidores. La paraula que ens defineix és el municipalisme, preocupar-nos dels veïns i veïnes dels Pallaresos, siguin quins siguin i pensin el que pensin. Hem d’escoltar-los i si podem millorar les coses, endavant. Que canviï l’alcalde no vol dir que canviï la manera de gestionar. El camí ja està marcat fins a final de mandat.

Com a grup municipal, la nineta dels meus ulls hagués estat arreglar el Casal, però calia molts diners per adequar-lo a la normativa. El local està tancat des de fa molt temps perquè no és segur.

Quines són les principals tasques que s’han fet en aquests tres anys de govern?

Veníem d’un ambient d’eufòria, amb molts projectes, moltes idees, i vam començar a treballar sense descans. Es vam trobar amb la pandèmia al febrer de 2020. Moltes actuacions es van haver d’aturar. Es va aconseguir, no obstant això, inaugurar la sala polivalent, potser la gran obra d’aquest mandat i de l’anterior. El carrer Segadors es va arranjar per evitar les inundacions, i ara estem reformant carrers, com el Nou i Major. Queda pendent de fer el vial entre Pallaresos Park i el nucli del poble. És un projecte del mandat anterior i una gran millora en la connexió de la urbanització. Ara mateix, des de Pallaresos Park hi pots anar amb cotxe per carretera o per un caminet que no s’ha mantingut en condicions. Estem en la fase d’inici de les obres, ja està tot preparat i espero poder veure-ho fet com a alcalde.

La cultura ha estat marca de la casa d’aquest mandat

Durant la pandèmia ens vam centrar molt en la cultura, respectant les mesures a què imposava la covid, amb molta activitat, i les Jornades Modernistes com a punt central, que evidentment continuaran celebrant-se perquè és bo per al poble. Les festes majors es van celebrar, menys en una edició, i ara tornarem amb força. Celebrarem al juliol la primera edició dels Jocs esportius municipals, es tracta d’una actuació que cohesiona la ciutadania, que interactua entre ella. Ja no es tracta només d’incentivar l’esport, sinó l’activitat física amb la celebració de sis disciplines diferents. Això no s’havia fet mai aquí.

Quines altres obres queden pendents de fer?

El carrer del Vent i el carrer Major, com deia. També hi ha diners destinats a la millora de la il.luminació. A la zona d’Hostalets s’ha fet un arranjament, amb millora de rotondes. Són obres senzilles que eren necessàries, com arranjar les voreres als Plans, afectades pel creixement dels arbres.

S’ha solucionat el problema de la recollida de la brossa?

La clau de la seva solució ha estat el nou contracte de la brossa del Consell Comarcal del Tarragonès. Els camions estaven absolutament desgastats, s’espatllaven sovint i fins que no va venir el nou contracte no es va solucionar, amb camions nous, geolocalitzats, intel.ligents, que coneixen el pes dels contenidors,… Tot això és una gran millora. Es van fer diversos plans d’actuació molt marcats, on cada illa té el seu número i el seu control, amb una persona que fa el control in situ. Se n’encarrega directament el regidor Felicià Fortuny. La coincidència del nou contracte i la figura del Felicià ha donat un resultat molt positiu. Destinem recursos municipals a ajudar a millorar el sistema. La Brigada s’encarrega de col.locar dins el contenidor el que es diposita malament a fora. Creiem que el servei rutlla bé excepte en moments molt puntuals o en zones comercials on hi ha molt de moviment i es troba a l’entrada del poble. Ara bé, la responsabilitat de fer-ho correctament és compartida entre l’Ajuntment i també la ciutadania.

Segueixen tenint problemes d’ocupes?

Teníem unes quantes cases ocupades. En un dels casos, des dels jutjats se’ls va convidar a marxar. Una altra vivenda és d’un banc, i es troba sense data per desallotjar encara. Un terreny davant el camp de futbol també està ocupat, com una altra casa a Rosa dels Vents, que també és d’un banc. Una cinquena vivenda, on es va intentar fer un empadronament il.legal, es va resoldre amb l’actuació dels Mossos. De cinc ocupacions, se’n mantenen tres. Com a Ajuntament, ens preocupa el tipus d’ocupació, si tenen necessitats reals o si són dels que van a destrossar i a aprofitar-se de la situació. Els més confictius ja no hi són.

La biblioteca municipal s’ha quedat petita. Qué hi faran?

Hi ha dues opcions, fer un canvi d’ubicació dins el mateix Centre Jujol, que és on es troba la biblioteca, o desplaçar-la en un altre lloc, al costat de les escoles. En aquest cas hauríem fer una obra nova. Ho valorarem. La primera seria l’opció més econòmica i ràpida de fer.

Com ha estat la cohabitació entre els tres partits aquests tres anys? 

Ha estat una experiència bona. Hem tingut moments per riure, de ràbia, d’alegries i d’enfrontaments sans. Els regidors sempre han actuat en benefici dels veïns. De vegades hi ha coses que no es poden fer: la covid va estroncar molts plans. Ara bé, hem tingut més temps amb experiències positives que negatives, però si no haguéssim viscut experiències dolentes també hagués estat un fracàs perquè ens estaríem enganyant.

Tornaria a repetir el tripartit en el proper mandat?

Sí, però sent jo alcalde els quatre anys.

Té voluntat de presentar-se a les eleccions?

Rotundament, sí. I si hi ha més d’una candidatura, hi haurà primàries. Jo segueixo sent el primer secretari de l’Agrupació local.

Jaume Garcia