TOTS 21

Joan Martí Pla és felicitat després d’haver estat votat president. Foto: Tarragona21

L’històric alcalde de Perafort i Puigdelfí, Joan Martí Pla i Pla, ha estat investit aquesta tarda com a president del Consell Comarcal del Tarragonès per als propers dos anys, amb el suport de PSC, JxCat i En Comú Guanyem. Si a l’Ajuntament de Tarragona i a la Diputació, ERC s’ha enfilat fins dalt, al Consell ha primat la repetició del pacte PSC-Junts, que ha reduït a zero el deute de l’organisme. Finalment, en una cabriola política, En Comú Guanyem s’ha sumat a l’acord.

El nou president de la corporació ha tancat el ple amb un discurs on ha cridat a totes les forces ‘al consens i a treballar plegades pel progrés de la comarca’. I ha ressaltat que aquest és ‘un pacte d’estabilitat que s’ha de basar en el treball i l’esforç per seguir la línia iniciada en la passada legislatura’. ‘Som aquí per resoldre amb eficàcia els problemes dels nostres pobles’, ha reiterat.

Pla ha reclamat ‘anar junts a una. Hem de fer una gestió política en majúscules, no d’enfrontaments ni partidista perquè sigui útil als nostres ciutadans’.

ERC ha mostrat al seu torn el seu profund desacord per no haver-se verificat un pacte de país amb Junts x Cat. Vestits els seus consellers de groc, la seva portaveu, Núria Batet -tinenta d’alcalde a Torredembarra-, ha volgut fer constar que la seva formació és la que ‘es veia més capacitada per liderar la nova etapa’. Amb els mateixos regidors que els socialistes i un més que Junts, Batet ha defensat l’argument que el referèndum per la independència ‘va marcar un abans i un després i la legislatura havia de ser hereva d’això’. L’oposició que farà ERC, no obstant això, serà ‘rigorosa, constructiva i seriosa’.

Pensar en la comarca i no en el país ha estat l’argumentari que ha usat el PSC per boca del seu portaveu, David González, regidor a Salou: ‘Més enllà de les estridències i les provocacions treballarem per la comarca i els seus veïns’, ha conclòs.

Foto de família dels consellers comarcals. Foto: Cedida

Mario Téllez, portaveu d’En Comú Guanyem, la gran novetat de la jornada, ha afirmat en el seu parlament que han intentat ‘un govern netament d’esquerres. La suma no ha estat possible i no ha estat per nosaltres’. La intenció d’ECG és que finalment la resta d’esquerres -ERC i Amunt-CUP-se sumin al pacte de govern i ha reconegut que aquest acord està farcit ‘de contradiccions’.

Josep Toquero, portaveu de Junts x Cat, ha defensat els grans reptes del mandat: ‘Que el contracte de la recollida de residus i que el contracte-programa de Benestar Social puguin arribar a bon port’. Ha ofert ‘la mà estesa’ a tothom per tal ‘d’incorporar al govern -altres formacions- per treballar per la ciutadania’. El PP, per boca de José Luís Martín, ha tret càrrega política en la seva intervenció, mentre que Ciutadans, per mitjà de Juan Antonio Ramírez, ha criticat les ‘coincidències de cadires que no compartim’ en el pacte de govern. El portaveu d’Amunt -CUP-, Oriol Olivé, ha reclamat una veritable ‘transformacó social’ i un actuació ‘redistributiva’, posant l’accent en els serveis socials i el medi ambient.

Aquesta legislatura, ara liderada per JxCat, es completarà amb la presidència d’un representant del PSC els dos últims anys. Al pacte de govern entre PSC i Junts per Catalunya s’hi ha sumat també els dos consellers de en Comú Guanyem.

El nou president, durant la seva intervenció. Foto: Tarragona21

El Ple de constitució de la IX legislatura del Consell Comarcal del Tarragonès ha tingut lloc aquesta tarda a través de la convocatòria extraordinària corresponent. El saló de plens s’ha omplert a vessar en l’acte de constitució que ha acollit els 33 consellers designats per formar part d’aquesta legislatura.

La sessió s’ha iniciat amb la constitució de la mesa d’edat amb els consellers Marisa Méndez de Vigo i Mario Téllez, tots dos del grup En Comú Guanyem.

Un cop constituïda, cada un dels 33 consellers han pres possessió del seu càrrec jurant o prometent la Constitució. Finalment ha tingut lloc la proclamació dels candidats a ocupar el càrrec de president de la corporació.

Han estat cinc els candidats a la presidència: Joan Martí Pla (JxCat), Núria Batet (ERC), Juan Antonio Ramírez (C’s), José Luis Martín (PP) i Oriol Olivé (Amunt). Acte seguit, mitjançant vot secret dipositat en una urna com s’ha fet tradicionalment, els consellers han escollit el president, qui ha pres possessió del seu càrrec. Joan Martí Pla ha estat escollit per 18 vots a favor, mentre que Núria Batet n’ha obtingut 9, Juan Antonio Ramírez 4, José Luis Martín 1 i Oriol Olivé 1.

Dels 33 consellers comarcals, tres són de Tarragona ciutat: la socialista Begoña Floria, l’independentista Dídac Nadal i el popular José Luis Martín.

J. Garcia