.

Joan Josep Carvajal. Foto: URV

Joan Josep Carvajal és el nou degà de la Facultat de Química després d’obtenir el vot favorable de 27 membres de la Junta de Facultat i 3 en blanc en les eleccions d’aquest 14 d’octubre. Agafa així el relleu de Yolanda Cesteros, que ha estat al capdavant del deganat del centre durant dos mandats, durant els quals Carvajal ha estat vice-degà. Al nou degà l’acompanyaran Xavier López com a vice-degà, Maribel Matheu com a secretària, Núria Ruiz com a coordinadora del grau en Química, Santiago Garcia com a coordinador del grau en Bioquímica i Biologia Molecular fins al gener, i Ximena Terra, a partir del gener.

Joan Josep Carvajal és llicenciat en Química per la URV, màster en Química Experimental per la URV i doctor en Química per la URV. Va ser investigador post-doctoral Fulbright a la Stony Brook University (EEUU), i investigador Ramon i Cajal entre 2006 i 2011 al Departament de Química Física i Inorgànica de la URV, on actualment és professor agregat. Imparteix docència en els àmbits de Ciència de Materials, Cristal·lografia i Física en diversos graus i màsters de la URV.

La seva recerca ha estat sempre en l’àmbit de la producció, desenvolupament i caracterització de materials òptics amb diferents aplicacions, i actualment se centra en el desenvolupament de sensors luminescents per mesurar diferents paràmetres d’interès, com la temperatura, la pressió i el pH, entre d’altres, a través de nous esquemes d’interrogació i la combinació amb altres propietats per realitzar materials multifuncionals per aplicacions, entre altres, en aplicacions fototèrmiques. Es co-autor de més de 225 articles científics en revistes internacionals i diversos capítols de llibre en aquests àmbits.

Des de 2019 és professor visitant a la Harbin Engineering University (Xina), amb la qual treballa en el desenvolupament de nous mecanismes per la generació d’emissions visibles a partir d’excitació en l’infraroig proper, i l’ús de ions lantànids com a reservoris d’energia per la generació de nous materials luminescents per ser utilitzats en un ampli ventall d’aplicacions, des d’enllumenat, a prevenció de frau, entre altres.

També és membre fundador del grup per la Professionalització del Doctorat de la URV, grup pioner a l’Estat espanyol en l’estudi dels aspectes que fan que el procés del doctorat sigui més productiu i eficient, a través d’una relació més fructífera entre els doctorands i els directors de tesi, i la presa de consciència de les responsabilitats i els rols que un director de tesi doctoral ha de desenvolupar. Amb aquest grup ha dissenyat i imparteix cursos de formació per doctorands i directors de tesi doctoral arreu d’Espanya, Europa i Amèrica Llatina. També és actiu en la divulgació de la ciència i la recerca desenvolupada cap a la societat. Ha estat secretari del Departament de Química Física i Inorgància entre 2011 i 2014, i des de 2014 ha estat vice-degà de la Facultat de Química.

Línies de treball pel nou mandat

L’equip decanal es planteja dues grans línies de treball: d’una banda, analitzar a fons l’estructura i organització dels ensenyaments del centre, i, alhora, fer accions per atreure estudiants amb millors expedients als ensenyaments que imparteix la Facultat de Química. De l’altra, dinamitzar la vida al campus, de forma que els estudiants participin de forma més activa en les classes i en les activitats que promou el centre.

Això passa per revisar a fons diferents aspectes, com ara millorar la projecció internacional dels ensenyaments de la Facultat, fomentar les vocacions científiques tant a l’educació primària com secundària, incentivar la participació del professorat del centre en activitats de divulgació, i continuar treballant per desplegar el programa de relació amb els antics alumnes de la Facultat, que rep el nom de programa d’”Ambaixadores i Ambaixadors de la Facultat de Química”.

Redacció