.

Joan Campos, responsable d’operacions de Comaigua . Foto: Cedida

A principis de mes de maig, l’Agència Catalana de l’Aigua va declarar l’estat d’alerta per sequera hidrològica en alguns municipis de Catalunya en registrar-se un descens lent i continuat dels nivells en els últims mesos. Com valoreu, com a responsable d’operacions de Comaigua, aquesta situació a la Comarca del Baix Camp? És preocupant?

La situació de sequera que tenim a la comarca, on no s’han produït pluges abundants des del mes de novembre passat, malauradament, ha provocat que el nivell de l’aqüífer hagi baixat els nivells estàtics de l’aigua situant-se per sota de les anteriors sequeres del 2008 i 2018. Aquesta situació també ha afectat municipis del nostre àmbit de gestió amb fonts pròpies, a on ja s’han vist afectats amb restriccions de subministrament.

Des de Comaigua, hem implementat una sèrie de mesures per fomentar l’estalvi d’aigua i minimitzar els efectes dels episodis de sequera i alentir el descens de les reserves hídriques.

Tot i que la situació no és la desitjable i que ens obliga a prendre mesures per tal de reduir el descens de les reserves de l’aqüífer, des de Comaigua, intentem diàriament garantir el subministrament d’aigua de boca als nostres usuaris. Entre totes les parts -administracions, empreses i ciutadania-, hem d’aconseguir reduir aquest descens continuat de les reserves d’aigua per tal que no s’hagin d’establir noves restriccions de consum.

De quina manera aquesta situació d’alerta per sequera limita i restringeix els diferents usos que s’abasteixen de les xarxes d’aigua potable?

El Govern de la Generalitat va aprovar el gener del 2020 el Pla Especial d’Actuació en Situació d’Alerta i Eventual Sequera. En aquest pla, ja es preveien tota una sèrie de mesures per reduir el consum d’aigua en els diferents estats de sequera. Concretament, per a l’estat d’alerta, es decreta que el reg de jardins i zones verdes, tant de caràcter públic com particular, ha de fer-se només en l’horari de menor insolació (de 20 h a 8 h) i s’estableixen limitacions per omplir les piscines, netejar els vehicles, netejar carrers o façanes, l’ús d’aigua en granges… A més, hi ha una limitació del consum global d’aigua per abastament a un màxim de 250 litres per habitant i dia (segons l’Organització Mundial de la Salut, necessitem entre 50 i 100 litres d’aigua al dia per cobrir les necessitats bàsiques).

La situació de sequera actualment afecta a 8 municipis de l’àmbit de gestió de la companyia. Quines mesures i accions ha pres i farà Comaigua davant aquesta situació?

Des de Comaigua, les principals mesures que hem pres van en dues línies: gestió d’aquest recurs escàs i conscienciació. Pel que fa a la gestió, s’ha
augmentat la compra d’aigua procedent de fonts alternatives per suplir la manca d’aigua de fonts pròpies en alguns municipis amb una monitorització dels nivells dels pous i consums per informar els ajuntaments i a l’ACA de la situació actual.

També hem intensificat les campanyes de recerca de fuites per evitar les pèrdues d’aigua en la xarxa. Així mateix, hem iniciat una campanya d’estalvi
d’aigua i de conscienciació a la població: ”No et quedis sec. Tanca l’aixeta” amb l’objectiu d’informar sobre la situació actual, i dels consells que poden
implementar a casa per reduir el seu consum. La col·laboració amb els ajuntaments ha estat i és imprescindible per gestionar aquesta situació.

Com preveu que pot evolucionar aquest estat de sequera a finals d’estiu, a on ens avancen que es preveu calorós fins al novembre?

Es fa difícil fer un pronòstic. Estadísticament, les pluges al nostre territori es produeixen a la tardor, fins que no arribi el moment i esperant que això sigui un fet, podem trobar-nos en una situació més complicada que ens obligarà establir més limitacions. El que és segur és que tots hem de tenir cura d’un recurs tan escàs i preuat com és l’aigua.

El que sí que hem de tenir en compte és que aquests episodis de sequera o de clima extrem cada vegada seran més freqüents. El canvi climàtic ens insta a fer una gestió dels recursos més eficient i sostenible durant tot l’any per garantir els recursos hídrics.

Quines recomanacions feu des de Comaigua a la ciutadania?

Ara més que mai, demanem que tothom faci un ús responsable de l’aigua. Mesures com regar en les hores de menys insolació, tancar l’aixeta quan et rentis les mans o dutxar-te en lloc de banyar-te, són imprescindibles. També podem reutilitzar l’aigua per a altres usos i implementar sistemes per no gastar tanta aigua al lavabo, per exemple. L’aigua és un recurs escàs, però amb petits gestos podem fer grans canvis.