.

Les dues cares de la decepció: sobre el camp i a la plaça de la Font, plena de gom a gom aquest vespre.

Dues jugades de Jackson passant per sobre dels centrals del Nàstic han estat suficients perquè el club grana, la plaça de la Font (on s’han concentrat prop de 5.000 persones per seguir el partit en directe en la pantalla gegant instal·lada per l’ajuntament) i Tarragona acabessin aquesta nit de dissabte amb llàgrimes als ulls. La derrota per 2-0 davant del Villarreal B en l’últim partit d’una llarga cursa, l’únic que importava perquè suposava l’ascens a Segona Divisió, A, acaba amb un projecte que havia fet creure a tota una ciutat. “Tornarem”, cridaven els aficionats un cop passat el moment de xoc per veure com s’escapava una fita que tenies a tocar. Sens dubte que el Nàstic té múscul per repetir presència en una fase d’ascens. La qüestió, ara, és saber amb quines cares a la plantilla i a la banqueta. Al partit té el típic apunt polèmic en contra del conjunt grana. Dos gols anul·lats donen per a mal pensar. Tant, que el president Josep Maria Andreu ha anunciat que presentaria la seva dimissió com a membre de la junta directiva de la federació espanyola: “Ens han robat i ens han xulejat”, disparava als micròfons de Tarragona Ràdio un cop acabat l’encontre.

En una ciutat de Vigo aliena al partit i unes graderies sense encant repartides a parts iguals entre aficionats tarragonins i castellonencs (prop d’un miler per banda), el partit ha començat confrontant el 4-4-2 clàssic de Raül Agné amb el 4-3-3 dels groguets. Els granes estaven concentrats, agrupats amb pressió a tres quarts de camp i disposats a fer mal al contracop. La possessió era del Villarreal, però tot entrava dins del pla. La qüestió clau és que no sabessin què fer amb ella. I en el bloc defensiu els tarragonins han estat notables. I això malgrat que la primera ocasió ha tingut com a protagonista a Del Moral. El seu xut al minut 13 des de 15 metres de la frontal de l’àrea gran sortia per poc per damunt del travesser.

El respecte entre els dos equips s’ha anat alleugerint amb els pas del temps. Al Nàstic no li servia l’empat, i per això la idea era clara: recuperar pilota, passades ràpides i verticals i de cara a barraca. Però també tenia un factor a favor seu, el mateix de sempre, el recurs a la pilota aturada. Al minut 20 Dani Romera provava sort amb un llançament sec a la base del pal dret que Iker desviava a un córner preludi del primer esglai. La sacada arribava al cap de Pablo Fernández, que la pentinava amb mala fe davant la sortida suïcida d’Iker. La pilota aterrava ben cuinada a un Quintanilla molt atent. Gairebé sota pals i amb l’oposició d’un únic defensor rival, la introduïa a la porteria d’esquena i caient. La jugada, però, ha estat invalidada perquè el grana estaria en fora de joc a l’hora de marcar. Qualsevol cosa que no fos això, i els dubtes no estan esvaïts per les imatges perquè donaven a entendre que l’esfèrica li arribava al jugador tarragoní tocada pel porter, seria incomprensible.

Tant Romera com Pablo s’han entès bé durant tota la primera meitat. S’han buscat, s’han trobat i han sabut fer mal. Al minut 31 el d’Almeria tornava a estar en el lloc adequat i en el moment just per rematar amb la dreta i obligant Iker a fer-se notar de nou. Els tarragonins mostraven les urpes. Ara bé, el minisubmarí ha decidit sortir a la superfície i al minut 39 han lligat un contraatac de llibre des de porteria pròpia a la de Manu García, amb xut final escorat a la frontal de la petita d’Ahn. Era el punt de sortida d’un tram final en el qual els homes d’Agné li han tremolat les cames i els groguets han imposat el seu joc.

El descans semblava donar aire en un partit que era una ruleta russa. I al cap de cinc minuts de la represa, els granes s’han pegat un tret al peu. Una pilota filtrada era recollida per Jackson després de passar pel mig dels dos centrals granes amb velocitat i potencia, i amb l’interior del peu dret acabava amb els 452 minuts d’imbatibilitat de Manu García. L’1-0 era el seu sisè gol de la temporada i obligava els catalans a fer dos gols per fer realitat el somni.

El marcador ha iniciat un compte enrere que no entenia de presoners. Agné ha reaccionat transformant l’equip, fent entrar en diferents finestres Fran Carbia, Buyla, Edgar, Bonilla i Albarrán. La trama del drama anava avançant en intensitat amb nervis, protestes i targetes per als granes per part d’un àrbitre que disparava al pianista i a la corista. Al minut 57 Jackson s’entenia amb Arana per enviar-li una pilota que aquest enviava per sobre del travesser, i sis minuts més tard era Carbia el que recuperava presència ofensiva grana amb un cop de cap que seguia el mateix camí. I al 70′ Ribelles tornava a fer renàixer l’esperança amb una rematada de cap que obligava Iker a lluir-se.

L’eliminatòria caminava per un fil. Arana ha estat a punt de sentenciar-la amb un tret al pal al minut 72. El Nàstic continuava creient, collant, somiant en fer l’impossible. Fins al punt que Edgar aconseguia un gol que acabava invalidat per falta prèvia al minut 85. Els cinc minuts d’afegit donaven marge per als més optimistes. Tanmateix, la nit tenia un nom. Jackson ha tornat a escapar-se per potència, caràcter i tècnica de tot el que tenia color grana per afusellar les esperances de Tarragona al minut 90+3. Tarragona es quedava sense premi després d’un final de lliga de traca i una eliminatòria contra el Racing del Ferrol que va il·lusionar tota una ciutat.

Ara només cal pensar en un cosa: Tornarem a ser-hi!

Villarreal B: Iker Álvarez, Leal, Tasende (Pascual, minut 82), Pablo Íñiguez (Goujón, minut 82), Dela, Carlo Adriano, Del Moral, Sergi Lozano, Arana (Nikita, minut 82), Ahn (Pacheco, minut 74), Jackson

Banqueta: Cassaro, Murria, Pascual, Medina, Nikita, Arriba, Pacheco, Goujón, Cabrera i Bueno.

Nàstic: Manu García, Pol Domingo (Albarrán, minut 79), Aythami, Quintanilla, Joan Oriol; Del Campo, Ribelles (Bonilla, minut 79), Robert Simon (Fran Carbia, minut 52), Nil (Buyla, minut 52); Pablo Fernández (Edgar, minut 63), Dani Romera.

Banqueta: Gonzi, Venetikidis, Albarrán, Bonilla, Trilles, Carbia, Becerra, Elías, Edgar, Buyla, Karim, Montalvo.

Gols: 1-0, Jackson, minut 50; 2-0, Jackson, minut 90+3

Targetes grogues: Dela (minut 16); Dani Romera (minut 17); Quintanilla (minut 41); Del Campo (minut 52); Leal (minut 73); Raül Agné (minut 76); Aythami (minut 80); Albarrán (minut 84); Pacheco (minut 90+4)

Targeta vermella: Joan Oriol (minut 90+4)