.

.

TOTS 21

El conseller de Salut en un CAP de Barcelona. Foto: Generalitat

El conseller de Salut en un CAP de Barcelona. Foto: Generalitat

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya inicia aquesta setmana la campanya d’immunització dels nadons fins als 6 mesos contra el virus respiratori sincicial (VRS). El VRS és un virus altament contagiós que es dissemina amb les secrecions nasofaríngies de les persones infectades o mitjançant les gotes de saliva, constituint una de les principals causes d’hospitalització en infants menors de 5 anys.

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, que ha presentat la campanya aquest dilluns, ha manifestat que davant d’“una infecció respiratòria greu, molt angoixant per als nadons i per als pares i mares, avui ha començat la distribució de 65.000 dosis als centres d’atenció primària amb pediatria i hospitals de Catalunya per fer-hi front i que serviran per cobrir tota la demanada que hi hagi. El pressupost global és de 14,1 milions d’euros, un increment necessari per afrontar una immunització que és nova dins del sistema de salut”.

Carla Corberó, pediatra del CAP Margall de Barcelona, ha assegurat durant la presentació que “poder oferir aquesta immunització reduirà els ingressos, la càrrega assistencial i l’angoixa que pateixen les famílies per les bronquiolitis i altres patologies derivades”.

La immunització es realitza als centres d’atenció primària per als nadons nascuts entre abril i setembre de 2023 (les famílies rebran un SMS informatiu per demanar cita al CAP) i en els centres hospitalaris als que neixin entre els mesos d’octubre de 2023 i març de 2024 abans de l’alta hospitalària. També s’immunitzen els infants d’alt risc davant la seva segona temporada.

Regió Sanitària de Tarragona

A la Regió Sanitària de Tarragona, aquest dimarts, el CAP Marià Fortuny de Reus acollirà el tret de sortida oficial de la campanya d’immunització del virus respiratori sincicial (VRS), que es marca com a objectiu evitar les bronquiolitis i les seves complicacions entre infants de fins a sis mesos.

Amb la immunització contra el VRS complementària a l’ampliació del calendari de vacunacions sistemàtiques d’aquests anys, Catalunya és pionera globalment i suposa un esforç molt important en la prevenció de la infecció i les seves complicacions en els infants. La seva incorporació suposa una despesa de 14,1 milions d’euros.

La infecció per VRS clínicament pot tenir diverses manifestacions, depenent de l’edat del pacient i del seu estat immunitari, generant des de quadres de vies respiratòries altes banals o inaparents tipus refredat comú, fins a episodis de bronquiolitis o pneumònies en lactants que solen ser més greus durant els primers mesos de vida i poden ser especialment importants en prematurs. S’estima que el VRS és el responsable d’un 80% del total de quadres de bronquiolitis hospitalàries d’un 25% de les pneumònies en els menors d’un any.

La importància del VRS a l’edat pediàtrica rau en el fet que és el causant de la majoria de les bronquiolitis i pneumònies dels infants per sota dels dos anys de vida. Es calcula que un 11-19% dels lactants patirà bronquiolitis el primer any de vida. Aquesta bronquiolitis ocasiona l’hospitalització d’aproximadament en l’1% dels casos. La mortalitat és inferior a l’1%, encara que en grups de risc pot arribar al 3%.

S’estima que l’any passat, a Catalunya, el VRS va causar 7.523 bronquiolitis en menors d’un any, amb 1.058 hospitalitzacions (662 en llits convencionals i 396 en UCI), amb un cost aproximat que supera els 18 milions d’euros.

En l’àmbit mundial, s’estima que el VRS causa prop de 34 milions d’episodis d’infeccions respiratòries agudes baixes en infants menors de cinc anys, la qual cosa representa al voltant de 3,4 milions d’hospitalitzacions per any. La incidència del VRS cursa amb un patró estacional d’octubre a març i és tan freqüent que la majoria dels infants ja s’ha infectat amb el virus aproximadament als 2 anys. El virus respiratori sincicial també pot infectar els adults.

Fins al 2023, no es disposava de cap mesura preventiva autoritzada per al seu ús a tots els nadons, i cal tenir en compte que el tractament per a la infecció per VRS és principalment de suport, i en casos més greus pot ser necessari el suport respiratori amb oxigen suplementari.

V.Tapias