.

Pla general de la planta d’IQOXE a la Canonja. Foto: IQOXE

IQOXE posa en marxa al llarg d’aquest dilluns una de les plantes de derivats d’òxid d’etilè de la factoria de la Canonja (Tarragonès), segons han confirmat fonts de l’empresa. En concret, la instal·lació que es reactiva és l’anomenada 3200, que fabrica derivats d’òxid d’etilè i d’òxid de propilè, i que tenia l’activitat suspesa des de l’explosió ocorreguda el 14 de gener de l’any passat. El Departament d’Empresa i Coneixement va autoritzar recentment la seva posada en marxa adduint que la química ha superat tots els requeriments en matèria de seguretat industrial i ha implementat mesures addicionals proposades per l’administració a partir dels informes tècnics que analitzen les possibles causes del sinistre, que va deixar tres morts.

Arran de l’explosió, Empresa va suspendre l’activitat de les sis plantes de la factoria, cinc de derivats -entre les quals hi ha la que ara es reactiva- i una que fabrica òxid d’etilè, la qual ja es va tornar a posar en marxa el maig de l’any passat.

Pel que fa les de derivats, una és la que es va accidentar (U3100), que ja ha estat desmantellada i la companyia ha anunciat que no plantejarà reconstruir-la fins que no hi hagi una sentència judicial. Així doncs, amb la reactivació de la U3200 queden tres plantes clausurades.

La U3200 fabrica productes com l’etilenglicol, polietilenglicol, poliol o etoxilats, alguns dels quals serveixen per fer aïllaments constructius. Empresa ha remarcat que la tecnologia que s’utilitza en aquests casos és diferent a la de la planta sinistrada.

Per tal de poder tornar a operar, IQOXE ha hagut de tornar a elaborar l’Informe de Seguretat – el document que analitza la instal·lació i detecta els possibles riscos que presenta a partir de les matèries primeres i dels procediments que utilitza- i el Dictamen de Seguretat –que inclou una inspecció completa de la instal·lació. També s’ha exigit, d’acord amb la normativa, una nova inspecció de tots i cadascun dels equips de pressió de la planta.

A banda, amb la represa de l’activitat de la planta U3200, la companyia ha adoptat mesures que van més enllà de la llei, i que són recomanacions que es desprenen de l’estudi elaborat per la consultora DNV GL per esbrinar les causes del sinistre. Entre aquestes hi ha la bunquerització de la sala de control. La planta també s’ha equipat amb sistemes que, en cas de detectar diferències significatives en la pressió o la temperatura de diferents punts del reactor, interrompen el procés productiu i poden activar la refrigeració.

A més, el Departament ha condicionat la represa de l’activitat a la millora del sistema de protecció i extinció d’incendis, fet que suposarà la instal·lació de detectors de gasos a més ubicacions, de detectors de flama per infraroigs i d’un nou sistema de ruixadors d’aigua polvoritzada. Finalment, l’autorització inclou la instal·lació d’un sistema per a guardar una còpia de seguretat de les dades dels processos productius.

Crítiques de la CUP

La CUP considera “una irresponsabilitat per part de la Generalitat permetre que una empresa que té una causa oberta per un dels accidents industrials més greus al nostre territori, per realitzar vessaments al mar i per tenir un reactor clandestí, no només pugui continuar en funcionament abans que s’hagin esclarit les causes de l’explosió i depurat responsabilitats, sinó que a més estigui en plena operació d’expansió”.

En un comunicat, els anticapitalistes subratllen que la plantilla ha manifestat el seu malestar “per la falta de reforç per poder mantenir els ritmes de treball” i recorden que “en la interlocutòria s’assenyalava les altes càrregues de feina dels treballadors i treballadores de l’empresa com un dels factors que van poder propiciar l’explosió”. La CUP celebra que la Generalitat demani “el màxim” a IQOXE però demana que això sigui extensible a la resta d’empreses del complex petroquímic.

ACN