Industrias Químicas del Óxido de Etileno (IQOXE) ha tancat un any 2020 que, sens dubte, marcarà la història de la companyia i del seu
entorn. Arran de l’accident que va tenir lloc el passat 14 de gener de 2020, IQOXE va iniciar un ‘intens procés de reconstrucció’ de les seves instal·lacions, segns informa avui dimecres. Una tasca per a la qual ha compromès una inversió addicional de més de 27 milions d’euros, amb la finalitat de renovar i optimitzar totes les seves instal·lacions per, d’aquesta manera, poder mantenir la producció al polígon petroquímic del Camp de Tarragona.
En paral·lel a les intervencions de reconstrucció i renovació de les instal·lacions, l’empresa també ha dut a terme durant el 2020 una ‘intensa activitat d’atenció i suport als veïns’ que, a conseqüència de l’accident, van patir danys materials en els seus immobles i propietats. En aquest àmbit, s’han atès fins ara prop de 200 reclamacions per un valor conjunt de més de 2,8 milions d’euros.
També s’està donant resposta a aquells veïns i veïnes que no tenien assegurança particular, o bé que han tingut problemes amb les seves asseguradores. Al respecte, el director general adjunt d’IQOXE, Javier de Benito, explica que “com a empresa ubicada al territori, no podem viure d’esquena a la societat que ens acull i, en el cas dels desperfectes ocasionats per l’accident, per a nosaltres era prioritari i urgent trobar una solució adient, proporcionada i acurada a cada cas particular”.
En el marc d’aquesta inversió, IQOXE ja ha completat la instal·lació d’una nova subestació elèctrica, així com també ha sotmès totes les seves instal·lacions ‘als més exigents controls de seguretat’, tant interns com externs a la pròpia empresa. En aquest sentit, la companyia ha obert les seves portes a la supervisió ‘per part de prestigioses empreses externes, independents i col·laboradores de l’Administració’, amb les quals s’ha dut a terme proves hidràuliques al 100% dels equips de cadascuna de les plantes i s’ha comprovat ‘el correcte funcionament del 100% del sistema de control i de seguretat’.
Però la inversió en la reconstrucció i renovació de les instal·lacions va molt més enllà i inclou, també, la construcció de nous tancs per a l’emmagatzematge de matèries primeres i de productes finals en les instal·lacions de derivats, així com la reconstrucció de naus d’envasats.
D’altra banda, a les cobertes de les naus d’envasats també es durà a terme la instal·lació d’un total de 2.990 plaques fotovoltaiques per a la generació d’energia elèctrica sostenible, en un projecte que estarà en marxa en el segon semestre del 2021. Aquesta intervenció suposa la inversió d’un milió d’euros i permetrà a l’empresa disposar d’una potència total d’1,1 MW, suficient per cobrir la necessitat d’electricitat anual d’uns 400 habitatges. A efectes pràctics, la producció fotovoltaica cobrirà fins a un 20% del consum elèctric d’IQOXE i suposarà que la companyia reduirà significativament l’emissió de CO2 a l’atmosfera, refermant així el seu compromís amb el medi ambient i la reducció de substàncies contaminants.
Inversió per al medi ambient
Dins l’àmbit de la sostenibilitat i l’atenció al medi ambient, l’empresa ha decidit formar part de la Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud, que impulsa la Universitat Rovira i Virgili (URV) i compta amb la col·laboració de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT).
“La inversió realitzada i prevista en la millora, renovació i reconstrucció de les nostres instal·lacions, així com en l’aplicació d’energies renovables i aplicacions per minimitzar el nostre impacte sobre el medi ambient, reiteren un cop més el compromís d’IQOXE amb els seus treballadors i el territori a través de la reinversió en nous projectes industrials al Polígon Petroquímic de Tarragona”, assegura el director general adjunt d’IQOXE, Javier de Benito.
Seguretat
En l’àmbit de les inversions, l’empresa també està remodelant els edificis d’oficines i edificis annexos, amb una inversió superior al milió d’euros que permetrà, alhora, mantenir ‘els més alts estàndards de seguretat, qualitat i innovació tecnològica en la companyia’, afirma.
A més, en el marc dels 27 milions d’euros destinats a la reconstrucció de l’empresa, aquesta està invertint 4 milions d’euros per a la seguretat de les instal·lacions. Aquesta inversió inclou la creació de tres noves sales de control i la implementació d’un conjunt de salvaguardes i altres mesures de seguretat. Aquestes mesures s’emmarquen en la voluntat de la companyia de ‘continuar dotant les seves instal·lacions d’un nivell de seguretat addicional al que exigeix la legislació’.
Pel que fa al conjunt de les inversions realitzades i previstes, Javier de Benito explica que a IQOXE “tanquem el 2020 i ho fem estant preparats per ser una empresa capdavantera en diversos àmbits: en tecnologia i en seguretat, però també amb un equip humà preparat, competent i motivat per seguir fent d’IQOXE una peça important en la dinàmica del polígon petroquímic, com a generadors de productes que altres indústries requereixen en els seus processos productius i, també, continuant en la creació d’inversió, ocupació i riquesa per al territori”.
Minut de silenci
En un altre ordre de coses, IQOXE i la resta d’empreses del Grupo Industrial CL duran a terme un minut de silenci aquest proper dijous, tot coincidint amb el primer aniversari de l’accident sofert per l’empresa.
Equip de redacció