.

Planta incineradora de residus de Constantí

Planta incineradora de residus de Constantí. Foto: Mare Terra Fundació Mediterrània

Els juristes de Mare Terra Fundació Mediterrània han començat a investigar la venda de la incineradora de residus industrials de Constantí. L’àrea jurídica de l’entitat estudia si pot existir algun tipus d’il·legalitat en l’intent per part de la Generalitat de vendre aquesta planta ubicada al municipi del Tarragonès.

El passat mes de gener de 2013, el Govern (a través de l’Agència Catalana de Residus) va posar a la venda aquesta planta (l’única d’aquest tipus que existeix a la Península Ibèrica) per un preu de 42 milions d’euros, però no va trobar comprador. Un any i mig després, la Generalitat torna a intentar-ho, si bé disminuint el preu de sortida fins els 7,3 milions d’euros. És a dir, en poc més d’un any, ha reduït el valor de la planta (una de les més segures i modernes d’Europa) de manera dràstica.

Des de Mare Terra Fundació Mediterrània sempre s’ha criticat la intenció de la Generalitat de desfer-se d’aquest espai gestionat per Grecat (Gestió de Residus Especials de Catalunya SA). La fundació considera que un tema tan delicat per a la salut de les persones i el medi ambient com és la gestió dels residus industrials especials (abans coneguts com ‘tòxics i perillosos’) no pot estar únicament en mans d’una empresa privada.

Així mateix, l’entitat ambiental tampoc veu clara la substancial rebaixa que s’ha realitzat en el preu de sortida, i té dubtes sobre si el Govern podria trencar la llei tenint en compte que són  diners públics. Finalment, la fundació també es queixa per l’opacitat amb què s’està portant a terme tot el procés. De fet, Mare Terra forma part de la comissió de seguretat de la planta i no ha rebut cap tipus d’informació sobre aquesta operació. En aquest sentit, l’entitat exigeix “transparència” a la Generalitat i que “informi degudament de tots els moviments que es facin”.

En cas que l’àrea jurídica detecti que s’ha dut a terme algun tipus de delicte, Mare Terra Fundació Mediterrània ho denunciarà davant la justícia.