TOTS 21

Edifici de Creixell on s’haurien comès els fets. Foto: Eloi Tost

Una trentena de persones s’han concentrat aquest dimarts a la tarda a la plaça Major de Creixell per rebutjar el crim masclista que ha consternat el municipi. La convocatòria l’ha feta el col·lectiu feminista Papallones Liles i també hi han assistit membres de la corporació municipal, amb l’alcalde Jordi Llopart al capdavant. Els fets es van conèixer aquest dilluns a la nit quan la Policia Local va accedir a l’habitatge on residia la dona, que portava uns dies desapareguda. Allà hi van trobar el seu cos i el de la seva parella, que segons les primeres investigacions l’hauria assassinada i posteriorment s’hauria suïcidat. L’Ajuntament de Creixell ha decretat tres dies de dol.

Núria Márquez, representant del col·lectiu feminista Papallones Liles, ha reclamat que els fets no quedin impunes. «No ens podem permetre quedar-nos a casa sense fer res. Cada setmana hi ha alguna història. Si no és per violència de gènere que acaba amb mort és per violència física, verbal o vexatòria», ha lamentat. A més, ha exposat que des de l’entitat treballen conjuntament amb les institucions i la població per erradicar la violència de gènere en totes les seves formes.

L’alcalde de la localitat, Jordi Llopart, ha desitjat que aquesta «sigui l’última» víctima de violència masclista. «No pensem mai que al nostre municipi ens pot tocar. Som un poble tranquil, amb diversitat des de fa molts anys i sempre ens hem considerat tots iguals», ha manifestat. Finalment, la regidora d’Igualtat, Chelo Picón, ha fet una «crida a la unió ciutadana per prevenir nous casos». «No esteu soles, estem amb vosaltres», ha exclamat, alhora que ha instat a denunciar totes aquelles situacions de violència masclista que es produeixin. A l’acte també hi ha assistit una representant de l’Institut Català de les Dones.

Investigació

Els Mossos d’Esquadra investiguen la mort violenta d’una dona de 52 anys i d’un home de 56, els cossos dels quals van trobar aquest dilluns a la nit en un domicili del carrer Adrià, número 2, a la urbanització Racó del Cèsar. La dona va morir abans que l’home, previsiblement més dies abans. La dona havia rebut dos trets i l’home un. El cas està sota secret d’actuacions i la causa passarà al jutjat de violència sobre la dona d’El Vendrell, com a presumpte episodi de violència masclista.

El cas arrencà ahir sobre les 21.00 hores i arran d’un avís telefònic d’una amiga de la dona, alarmada perquè aquesta no li responia les trucades telefòniques que estava fent des de feia dies, segons ha sabut Tots21.

Agents de la Policia Local es van adreçar a un domicili del municipi i, amb l’ajuda de Bombers de la Generalitat, van accedir a l’immoble. A l’interior van localitzar dues persones sense vida. Un dels cossos es trobava en una habitació i l’altre, en una altra, segons ha sabut aquest digital. Els mossos es van fer càrrec del cas i van poder comprovar que es tractava d’una dona i un home finats presumptament de manera violenta. El cas està sota secret d’actuacions.

La doble mort es va produir un cap de setmana on al bloc d’apartaments no hi havia ningú, fet que ja va dificultar la localització del pis per part de la Policia Local. Els agents van posar en marxa el protocol i van avisar els Mossos d’Esquadra, que amb l’ajut dels Bombers van accedir al pis. L’alcalde de Creixell, Jordi Llopart, es va desplaçar al lloc dels fets quan en va tenir notícia.

L’home treballava en una empresa constructora del Vendrell, i la dona, en una empresa d’un polígon industrial de Torredembarra. No estaven empadronats a Creixell, d’on aparentment no eren coneguts, i no hi ha constància de denúncies sobre maltractaments a la Policia Local, segons ha confirmat l’alcalde a aquest digital.

Banderes a mitja asta a l’ajuntament

Banderes a mitja asta a l’ajuntament de Creixell. Foto: Ajuntament

L’alcalde de Creixell, Jordi Llopart, i la representant del col·lectiu feminista Papallones Liles, Núria Márquez, durant el minut de silenci per rebutjar el crim. Foto: ACN

L’ajuntament de Creixell s’ha mostrat «commocionat» en una nota de premsa feta pública aquest migdia. «A Creixell avui el dia s’ha aixecat amb la trista notícia de la mort d’una parella de veïns per tant les banderes de l’Ajuntament onegen a mitja asta en senyal de dol i de rebuig contra a aquests fet», afirma el comunicat. «Falta saber quina ha sigut la causa i el motiu d’aquest esquinçador succés, a raó de secret de sumari, per tant, restem a l’espera de posicionar-nos davant si ha sigut violència de gènere o ha sigut per altres causes.Des de l’alcaldia i regidoria d’igualtat, l’ajuntament vol mostrar el més sentit condol a les famílies, companys i amics dels afectats en aquests moments difícils», conclou la nota. L’Ajuntament ha decretat tres dies de dol.

A la tarda, una trentena de persones s’han concentrat a la tarda a la plaça Major per rebutjar el crim. La convocatòria l’ha feta el col·lectiu feminista Papallones Liles i també hi han assistit membres de la corporació municipal, amb l’alcalde al capdavant.

Núria Márquez, representant del col·lectiu feminista Papallones Liles, ha reclamat que els fets no quedin impunes. «No ens podem permetre quedar-nos a casa sense fer res. Cada setmana hi ha alguna història. Si no és per violència de gènere que acaba amb mort és per violència física, verbal o vexatòria», ha lamentat. A més, ha exposat que des de l’entitat treballen conjuntament amb les institucions i la població per erradicar la violència de gènere en totes les seves formes.

Llopart ha desitjat que aquesta «sigui l’última» víctima de violència masclista. «No pensem mai que al nostre municipi ens pot tocar. Som un poble tranquil, amb diversitat des de fa molts anys i sempre ens hem considerat tots iguals», ha manifestat el batlle. Finalment, la regidora d’Igualtat, Chelo Picón, ha fet una «crida a la unió ciutadana per prevenir nous casos». «No esteu soles, estem amb vosaltres», ha exclamat, alhora que ha instat a denunciar totes aquelles situacions de violència masclista que es produeixin. A l’acte també hi ha assistit una representant de l’Institut Català de les Dones.

Condemna del govern de la Generalitat

El Govern de la Generalitat ha condemnat el feminicidi i ha expressat el seu sentit condol a la família de la víctima i al seu entorn més proper. Aquest dijous a les 12 del migdia es farà un minut de silenci en senyal de condemna i dol davant la seu a Barcelona de l’Institut Català de les Dones. També es faran actes de rebuig davant les altres seus de l’ICD ubicades a les delegacions de les demarcacions territorials del Govern.

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha reiterat que “el Govern de la Generalitat té com a prioritat acabar amb la violència masclista” i ha subratllat “el compromís de tots els departaments per avançar en la millora de tots els mecanismes de prevenció, sensibilització, detecció, atenció i recuperació de les dones i els seus infants”.

Budó també ha posat de manifest que «cal aconseguir que fets com aquest no es tornin a produir mai més, ni cap altra violència masclista. Per aconseguir aquest objectiu no hi ha dreceres. Cal avançar en igualtat efectiva de dones i homes de manera ferma. Cal desmuntar el masclisme perquè no es pot permetre que més de la meitat de la població no pugui gaudir dels seus drets i llibertats».

Budó ha posat de relleu que “està millorant la detecció i augmenta el rebuig social contra aquest greu problema estructural». «Treballem i actuem, totes i tots, per un país on les dones puguem viure lliures i sense por», ha conclòs.

Els Mossos investiguen un crim masclista a Corbera de Llobregat 

Els Mossos d’Esquadra també investiguen el segon crim d’una dona a Catalunya en 24 hores. Ha estat a Corbera de Llobregat, i l’home, trobat mort al mateix domicili hauria matat la dona. L’avís l’ha donat aquest dimarts cap a les 15.30 hores el fill de les víctimes, menor d’edat, que en arribar a casa ha trobat el cos sense vida i amb signes de criminalitat de la seva mare, brasilera de 42 anys. La policia s’ha desplaçat immediatament al lloc dels fets i ha trobat el segon cadàver, un espanyol de 50 anys que s’hauria suïcidat, segons la policia catalana. Segons alguns mitjans, l’home hauria apunyalat la dona i després s’hauria penjat.

El jutjat d’Instrucció número 5 de Sant Feliu del Llobregat en funcions de guàrdia dirigeix la comissió judicial que està aixecant els cadàvers. No consten antecedents judicials de violència entre la parella. El jutjat de guàrdia s’inhibirà al jutjat de violència sobre la dona del partit judicial.

Si es confirma, es podria tractar del quart crim masclista a Catalunya en el que portem d’any.

Un minut de silenci a la Plaça de la Font de Tarragona pels dos assassinats

L’Ajuntament de Tarragona ha convocat per aquest dimecres un minut de silenci a les 13h a la Plaça de la Font, per condemnar els assassinats a dues dones, de Creixell i Corbera de Llobregat, presumptament víctimes de violència masclista. L’Ajuntament expressa el seu condol a les famílies i amistats de les víctimes i fa una crida a la ciutadania a rebutjar de manera contundent qualsevol forma de violència contra les dones.

J. Garcia – ACN