.

.

TOTS 21

Alex Arenas, investigador del grup de recerca Alephsys Lab de la URV, davant del model de predicció sobre el risc de nous contagis per coronavirus. Foto: URV

Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Universitat de Saragossa (Unizar) han reprès l’actualització de mapa de risc epidèmic per COVID-19 que han desenvolupat conjuntament i han aconseguit estendre les prediccions a quatre dies vista: (http : //deim.urv.cat/~alephsys/COVID-19/spain/es/index.html).

Aquest mapa de risc és el resultat d’un model matemàtic que conté les dades de mobilitat i del cens dels municipis de l’Estat espanyol, així com la dinàmica dels contagis produïda pel SARS-CoV-2. El model calcula les probabilitats de contagi a cada municipi en funció dels paràmetres epidèmics coneguts per aquest virus i la mobilitat interurbana de la població activa, permetent extrapolar a diversos dies per motoritzar l’evolució d’aquest risc.

Alex Arenas, investigador del grup de recerca Alephsys Lab de la URV, davant del model de predicció sobre el risc de nous contagis per coronavirus.
Les actualitzacions es van aturar el dia 3 de març davant la impossibilitat de comptar amb dades oficials sobre la residència dels nous casos detectats. Segons Alex Arenas, coordinador del projecte a la URV, “durant aquest temps l’equip de recerca ha estat treballant per comprovar la qualitat dels resultats del model a partir de les dades importades exclusivament, és a dir, sense necessitat d’incorporar els casos autòctons. ”

Per la seva banda, Jesús Gómez-Gardeñes, coordinador del projecte a la Unizar, destaca que han pogut comprovar que el model “ha anat construint mapes de risc d’aquests dies passats compatibles amb l’evolució dels casos observats, la qual cosa indica que el nombre de contagis autòctons augmenta i el model, fins ara, és capaç de generar-sense necessitat de dades sobre casos importats “.