.

Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Química de la URV

Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Química de la URV

Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han desenvolupat un nou sistema ultrasensible, de baix cost i portàtil que permet detectar nivells baixos de mercuri a l’agua a través d’un innovador sistema de detecció òptic. Les proves realitzades durant la investigació han demostrat que en una barreja complexa d’altres ions metàl·lics i mostres ambientals, el sensor que han dissenyat pot detectar mercuri a nivells de 200 parts per mil milions (ppb). L’estudi, que s’ha publicat a la revista científica ‘ACS Applied Materials and Interfícies’, s’ha fet conjuntament amb investigadors de l’Escola d’Enginyeria Química de la Universitat d’Adelaide (Austràlia).

Des de l’inici de la industrialització, el mercuri s’ha anat acumulant al medi natural i els seus efectes sobre la salut i el medi ambient han estat una preocupació que ha pres força des de la recent incorporació d’una convenció mundial de la UNEP (United Nations Environment Programme) que busca monitoritzar, controlar i reduir la contaminació per mercuri a escala mundial.

Actualment existeixen sistemes que poden fer la monitorització de mercuri però es tracta de maquinària pesant, cara i difícil de fer funcionar, ja que les persones que les han d’utilitzar necessiten tenir un nivell de formació integral. A més, les mostres també necessiten passar per un tractament químic abans de poder ser analitzades.

Segons destaca la URV, el sistema és molt competitiu en costos, fàcil d’utilitzar i de la mida d’un telèfon mòbil. Amb una formació molt bàsica, explica Lluís Marsal, un dels investigadors del projecte, “es podria portar en un riu o llac i fer una lectura de mercuri en pocs minuts”.