.

Després de mesos d’incògnites sobre la data final de la seva implantació, la manca d’interès d’IKEA per ubicar-se a la peça urbanística feta a mida a tocar de l’Anella Mediterrània anomenada Pla Parcial 10 ha obligat l’ajuntament a moure fitxa i buscar un pla alternatiu. Tal com avançava aquest divendres ‘Diari de Tarragona’ citant fonts municipals, des del consistori no s’està disposat a aguantar més temps després que la multinacional sueca no hagi estat gens activa a l’hora de concretar el seu projecte. Tot fa pensar que, sis anys després de la signatura del conveni entre totes dues parts (segons el qual l’empresa nòrdica estava disposada a invertir fins a 60 milions d’euros sempre i quan des de l’ajuntament se’ls garantís una ràpida solució a la paperassa administrativa), caldrà buscar nous inversors per a poder fer realitat els plans municipals en aquesta zona, que passen entre altres coses per a aixecar un parc d’habitatges de protecció oficial.

Plànol de la ubicació d’Ikea en el seu entorn.

Ara com ara, i per fer arribar a bon port aquesta darrera expectativa de l’actual equip de govern, caldrien els 15,7 milions d’euros que s’esperaven recaptar amb la posada en marxa d’IKEA en concepte de drets comercials del sector. Per poder-nos fer una idea de l’abast de l’operació que a hores d’ara queda penjada d’un fil, el PP 10 ocupa 302.784 metres quadrats, dels quals 68.000 s’haurien de destinar a usos comercials i 30.829 per a ús residencial. La resta està destinada a equipaments, espais verds i sistema viari. Es preveuen 1.200 habitatges, de les quals 424 seran de protecció pública i 160 de lloguer social. El repte està, precisament, en aconseguir operadors amb suficient solvència com per poder garantir uns ingressos almenys als similars als contemplats amb la ubicació de la firma sueca.

Els dubtes d’IKEA -que arriben paradoxalment quan tota la tramitació urbanística depenent del consistori està llesta per a concedir immendiatament la llicència d’obres des de fa prop de tres mesos- arranquen gairebé amb tota seguretat per un replantejament de negoci causat per l’efecte de les vendes per internet. Aquesta reflexió -que passa per apostar per la venda online complementada amb petites tendes en trama urbana consolidada en localitats de mitjà format com Tarragona- es va fer pública a principis de l’estiu en els principals mitjans d’informació econòmics, encara que llavors els més optimistes dins de l’equip de govern van arribar a insinuar la possibilitat que iKEA s’acabés plantejant no pas marxar, sinó ubicar una tenda al ben mig de la ciutat.