La fundació Smart City col·labora en l’organització del 2n WorkShop de Planet Youth, una iniciativa pionera de caràcter internacional que estudia i desenvolupa recursos per reduir les addiccions entre els joves.
El Workshop es realitzarà el 17 i 18 d’abril, a l’aula magna del Campus Catalunya (URV), amb la participació d’experts en la creació d’entorns saludables i la lluita contra l’addicció juvenil. Al llarg de dos dies es realitzaran conferències, debats i tallers sobre la prevenció de les addiccions i l’aplicació del projecte Planet Youth a Tarragona. La inscripció al Workshop ja està oberta AQUÍ.
De fet, tota la informació sobre el Planet Youth ja es pot trobar a la plana web, així com les instruccions per inscriure’s al Workshop i tota la informació corresponent a la implementació del projecte a Tarragona.
La iniciativa ha arribat a Tarragona de la mà del departament de Salut i la fundació Smart City, amb un focus especial a les addiccions a les pantalles. Així, l’any 2015, 2.500 alumnes de centres educatius tarragonins entre 15 i 16 anys van participar d’una enquesta sobre els seus hàbits diaris, per tal que els professionals poguessin detectar quines conductes es podrien millorar.
És difícil trobar una persona jove que no utilitzi les noves tecnologies per quasi qualsevol activitat quotidiana. Des de l’oci a la feina, les noves tecnologies ens faciliten la vida i ens connecten entre nosaltres i amb el nostre entorn. És important, però, saber fer un ús raonable i saludable del mòbil, la tablet i l’ordinador i educar als més joves sobre el risc de l’addicció.
Planet Youth és un programa de prevenció on participen més de 30 ciutats, que va néixer a Islàndia el 1998, i que s’ha internacionalitzat en diferents formats, treballant per diferents tipus d’addicció, però sempre sota la mateixa premisa: crear entorns saludables pels joves.
L’Estratègia Nacional d’Addiccions es va aprovar el passat divendres pel consell de ministres. Aquest document recull per primera vegada addiccions que no requereixen de l’ús de substàncies. Els videojocs, jocs d’apostes en línia o l’abús de les noves tecnologies són algunes d’aquestes noves incorporacions. Les malalties relacionades amb l’abús de les noves tecnologies s’han convertit en un un dels reptes a afrontar pel Ministeri de Sanitat. Els adolescents, joves entre 14 i 18 anys, són els que es veuen més afectats per l’ús intensiu de les xarxes socials i internet. El 18% d’aquests joves utilitza internet de forma compulsiva. segons informa El País, Francesc d’Assís Babín, delegat del Pla Nacional sobre Drogues, indica que no es pot considerar a aquests joves com addictes, sinó que en les enquestes han indicat que pateixen ansietat i malestar en estar molt de temps sense concectarse a internet o xarxes socials. Les apostes també estan a l’agenda de l’Estratègia Nacional d’Addiccions. Malgrat que el porcentge de persones que pateixen ludopatia és del 0,9% de la població, l’ús sense control d’internet fa que alguns joves a realitzar apostes en jocs en línia.