.

Aquest avenç permetrà personalitzar tractaments i en alguns casos trobar alternatives a intervencions que comporten importants seqüeles estètiques i físiques que disminueixen la qualitat de vida del pacient. Foto: URV

El càncer de cap i coll és el sisè amb més incidència a tot el món -a Tarragona se’n diagnostiquen entre 200 i 250 casos cada any). Fins fa temps, el tabac i l’alcohol eren els principals factors de risc i el perfil majoritari de les persones que el desenvolupaven coincidia amb el col·lectiu on aquestes substàncies registren un major consum: homes d’entre 50 i 70 anys. En els últims anys, però, el perfil de pacients ha canviat, ja que l’augment del nombre de casos de persones joves amb papil·loma humà ha desencadenat un increment d’aquest tipus de càncer. Ara, un grup investigador de la URV i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) ha identificat un biomarcador relacionat amb el metabolisme del sucre -que té un paper clau en l’evolució del càncer- que permetrà fer un pronòstic molt més acurat i personalitzat.

La personalització de tractaments evitarà que molts pacients hagin de sotmetre’s innecessàriament a la cirurgia fins ara habitual en aquest tipus de tumors. Es tracta d’operacions que tenen moltes repercussions físiques i estètiques per als pacients, a més de comportar una despesa important per al sistema sanitari. “En alguns casos aquestes intervencions deixen orificis al coll dels pacients, o se’ls ha d’extirpar part de la gola o de la llengua, per exemple”, explica F. Xavier Avilés, investigador de la URV-IISPV i metge de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, que ha participat a l’estudi.

Amb els resultats que aporta aquesta recerca, es podrà buscar aquest metabòlic a la sang -l’anomenada biòpsia líquida- i, segons el resultat que s’obtingui, serà possible conèixer el nivell d’agressivitat del tumor. Això permetrà personalitzar els tractaments i oferir a cada pacient la teràpia que més li convé en funció del grau d’evolució i el pronòstic del seu càncer, “ja que la cirurgia no és l’única opció: també es pot recórrer a radioteràpia, quimioteràpia o una combinació d’ambdues”, explica l’investigador.

En la investigació també han col·laborat l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona-IBB Sant Pau i el Servei d’Otorrinolaringologia i Patologia Cervicofacial del mateix dcentre i l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.

Què és el càncer de cap i coll

Aquest tipus de càncer apareix a l’àrea de la boca, llengua, nas, gola i faringe. Els símptomes que poden indicar la seva presència són un bony o una tumoració al coll o a la cara o una afta o ferida a la boca que no disminueix al cap de pocs dies. També poden ser indicatius la dificultat per engolir aliments, mal d’orella en el moment de la deglució o d’empassar, canvis de veu que no milloren en quinze dies, la presència de sang a la saliva o líquid sanguinolent pel nas.

En detectar aquests símptomes -especialment en pacients que fumen i beuen alcohol de forma habitual- es recomana acudir el més aviat possible a un otorrinolaringòleg especialitzat en l’àrea de cap i coll, ja que el diagnòstic precoç en aquest tipus de càncer és determinant.

Redacció