.

.

TOTS 21

Projecte Castor

Projecte Castor

La diputada d’ICV-EUiA, Hortènsia Grau, ha arrencat avui el compromís del Govern de que es faran les accions legals perquè no   es carreguin a la factura del gas els costos de rescatar la concessió del Castor a l’empresa de Florentino Pérez  i de mantenir la planta en hibernació perquè, ha dit Grau, “no pot ser la que la ciutadania pagui aquest desastre”. “Facin allò que tenen competències per fer”, ha demanat Grau perquè “no paguem un deute il·legítim que es carregarà a la factura del gas dels consumidors a partir de l’1 de gener del 2016 durant 30 anys i ens acabarà costant més de 4.700 Milions d’euros.

En aquest sentit, Grau ha proposat 4 fronts on el Govern hauria de donar la batalla:  en primer lloc presentant un Recurs d’Inconstitucionalitat contra el Real Decret 13/2014 aprovat pel govern espanyol que deixa el Castor en hibernació, no el tanca i el desmantella i li paga una indemnització de 1.350.000 M d’€ a l’empresa  Escal Ugs participada en un 67 % per Florentino Perez “hi ha motius de sobres per presentar-lo”, ha dit Grau, sobretot  tenint en compte la sentència del Tribunal Suprem que deixava la porta oberta a no pagar si l’empresa havia comès negligències i més de 1000 terratrèmols i la manca d’estudis sismològics és una conducta més que negligent.

En segon lloc, la diputada d’ICV-EUiA demana al Govern que insti al Fiscal de Medi Ambient de Catalunya a obri d’ofici diligències per les irregularitats  ambientals i les afectacions posteriors als  terratrèmols. “Es vulneren normatives ambientals el govern del PSOE va  atorgar la concessió el 2008  sense  tenir la Declaració d’Impacte Ambiental, la DIA, fins l’any següent i hi hagut incompliments flagrants”, ha lamentat Grau que ha recordat que no hi havia plans d’emergència, ni de recuperació del medi ambient, ni els informes ambientals i geològics necessaris. “Per tal de poder relacionar directament que l’empresa Escal UGs ha fet negligència i és la causant terratrèmols es necessitaria tenir els partes d’obra de les injeccions de gas i això només es pot obtenir per via judicial”, ha afegit Grau.

En tercer lloc, Grau ha reclamat al Govern que  s’adreci a la  Comissió Europea perquè es revisi el projecte pilot dels Project Bond que van finançar  amb 1.434 milions € d’emissió de deute i  amb aportacions directes sense tenir en compte els advertiments de que el projecte Castor  no complia les garanties ambientals. Igualment Grau vol que la Comissió Europea  iniciï un procediment per esbrinar si el rescat vulnera les normes de la competència i es pot tractar de mesures d’Estat encobertes.

Finalment, la diputada d’ICV-EUiA també ha demanat que Parlament emeti un mandat clar als senadors de designació autonòmica perquè presentin esmenes als PGE 2015 per incloure una partida per donar resposta al  peritatge b per quantificar danys materials i pagament afectats dels terratrèmols. I tot plegat, ha dit Grau, serveixi  de lliçó i per caminar cap a un altre model energètic i econòmic que no posi els interessos dels oligopolis per sobre dels drets ciutadans que ha avisat que seguirà “de ben a prop” els passos que el Govern s’ha compromès a seguir.