.

Una jove amb burca

Una jove amb burka

La passada setmana el PP de Tarragona insistia en la necessitat de prohibir el burka i el nicab a la via pública perquè “són més properes de la barbàrie que de societats civilitzades”. Una proposta que portarà en forma de moció al proper plenari i que ICV-EUiA i CiU rebutgen.

Ja anteriorment els populars havien plantejat aquesta prohibició amb una moció que finalment es va resoldre amb la prohibició d’accés amb cara coberta a dependències municipals impedint la identificació. Ara el PP reobre el tema novament insistint en què també es prohibeixi al carrer. La petició s’empara en el dictamen del Tribunal Europeu que avala la llei francesa que prohibeix la utilització del burka als espais públics. “Ho fem per defensar la igualtat i la dignitat de les dones, perquè un burka no és un casc de motocicleta, sinó que va molt més enllà. Ens empara el Tribunal Europeu i la dignitat de les dones”, assegura el portaveu adjunt del Partit Popular de Tarragona a l’Ajuntament, Jordi Roca.

La portaveu d’ICV-EUiA, Arga Sentís, comenta a Tarragona21 que és una “animalada” i segueix la línia “irresponsable” del PP de “front nacional”, mostrant-se contraria a aquesta prohibició “populista”, mateix qualificatiu emprat per CiU per descriure la moció.

També coincideixen en apuntar que “és buscar problemes on no els hi ha”, ja que a Tarragona aquesta situació no està tan estesa o present com a altres ciutats, i que no es pot fer “manipulació política i populisme” en un tema “delicat” com aquest.

Un problema complexe per a la dona

Tot i així, el PP considera que “totes dues vestimentes (burka i nicab) són denigrants i volen eliminar les dones de la via pública”. Fonts de CiU manifesten a aquest digital que “la solució no passa per aprovar mocions populistes i prohibicions”, ja que aquesta mesura “seria un error” i afectaria aquestes dones i les seves llibertats en lloc d’ajudar-les. “És un problema complexe que afecta les dones que són les que ens preocupen”. La formació considera que “cal fomentar la mediació i la pedagogia”.

La portaveu de CiU, Victòria Forns, considera que “és intolerable per a la dona, el que cal és estudiar com ajudar-les garantint els mateixos drets”

Roca ha insistit que “a Tarragona no són benvinguts els costums que fomenten la desigualtat” i per això “volem limitar l’accés i l’ús també en vies públiques”. El Popular considera que la utilització d’aquestes vestimentes “atempta contra els principis democràtics de llibertat i igualtat de la Unió Europea”.

El portaveu adjunt ha explicat que traslladarà aquesta proposta a través d’una moció al plenari, i també amb les al·legacions en el procés d’elaboració de la nova ordenança de convivència ciutadana. Per ara, CiU i ICV-EUiA ja avancen la seva postura i serà la que plasmaran en el proper ple.

-Adrià Recasens-