.

ICIQ “Centre d’Excel·lència Severo Ochoa”. Foto: Cedida

El Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades (MICIU) i l’Agencia Estatal de Investigación (AEI) han concedit per tercera vegada a l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) la prestigiosa acreditació de “Centre d’Excel·lència Severo Ochoa”, el màxim reconeixement per a institucions científiques a Espanya, juntament amb l’acreditació de “Unitat d’Excel·lència María de Maeztu”. L’execució del pla estratègic d’investigació tindrà una durada de quatre anys, mentre que l’acreditació de “Centre d’Excel·lència Severo Ochoa” serà vàlida durant un màxim de sis anys a partir de l’1 d’abril de 2025.

Concedida després d’un rigorós procés d’avaluació i selecció competitiva, basat en criteris científics i d’acord amb els més alts estàndards internacionals, aquesta distinció subratlla el lideratge en investigació i el desenvolupament de programes institucionals transformadors amb l’objectiu de consolidar les capacitats del centre i contribuir al lideratge de la investigació.

El reconeixement inclou un finançament de 4,5 milions d’euros durant quatre anys, destinats al reforç institucional, al desenvolupament de programes científics d’avantguarda i a l’atracció i retenció de talent. A més, la convocatòria contempla l’assignació directa de 10 contractes predctorals als centres acreditats, el que suposa un finançament addicional de 1.250.000 €.

“Aquest reconeixement reafirma el lideratge nacional de l’ICIQ en recerca química de frontera i consolida el nostre compromís amb una ciència transformadora al servei de la societat”, destaca el professor Antonio M. Echavarren, director científic del Pla Estratègic Severo Ochoa a l’ICIQ.


Altres notícies:


El comitè avaluador ha valorat especialment la sòlida trajectòria de l’ICIQ en el camp de la catàlisi, el seu impacte científic i social, l’originalitat del programa presentat que inclou la digitalització del centre o l’enfortiment de les capacitats científiques, i la seva capacitat per atraure talent, formar investigadors i investigadores de primer nivell i transferir coneixement a l’entorn socioeconòmic.

Segons el professor Emilio J. Palomares Gil, director de l’ICIQ, “aquesta tercera acreditació no només reconeix l’esforç realitzat al llarg dels anys, sinó que ens atorga la capacitat de seguir avançant en la frontera del coneixement i generar resultats de gran impacte”. Des de la gerència del centre, la Dra. Imma Escofet destaca la importància estratègica d’aquesta distinció: “Ens permetrà consolidar les nostres estructures, incorporar talent jove i projectar-nos encara més a nivell internacional”. A més, ressalta la rellevància de la transferència de coneixement per impulsar una economia neutra en carboni a la indústria química, destacant la recerca en catàlisi pel seu impacte econòmic potencial en els processos químics moderns. Amb aquesta nova acreditació, l’ICIQ renova la seva pertinença a l’Aliança SOMMa (Severo Ochoa i María de Maeztu), una xarxa que agrupa els centres i unitats d’investigació més excel·lents del país, reforçant el seu compromís amb una ciència oberta, competitiva i internacional.

Sobre l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ)

L’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) és una fundació pública dedicada a la recerca en química per abordar reptes globals com la emergència climàtica i la salut de les persones. Reconegut amb dues acreditacions d’excel·lència Severo Ochoa des del 2014, el centre compta amb 250 investigadors i investigadores distribuïts en 19 grups de recerca dedicats a la catàlisi sostenible, les energies renovables i la descarbonització, així com la medicina molecular, que impulsen la recerca de frontera amb eines computacionals i experimentals.

Els científics i científiques de l’ICIQ han obtingut un total de 26 projectes finançats pel Consell Europeu de Recerca (ERC) i nou en son professors i professores ICREA (Institució Catalana de Recerca Avançada). Situat a Tarragona, l’ICIQ col·labora estretament amb la indústria per millorar la seva competitivitat, impulsant el desenvolupament d’aplicacions innovadores i la formació de personal qualificat. Com a centre CERCA i membre del BIST, l’ICIQ està compromès amb el desenvolupament sostenible i equitatiu, la ciència oberta i l’impacte social de la recerca.