.

Hélène Arcelin Zabal, regidora de Benestar, Drets Socials i Salut

El Servei de Salut Pública municipal va néixer al 2018 amb l’objectiu de donar resposta a la protecció i a la prevenció de la salut de la població de Cambrils. La importància i el paper de la Salut Pública s’ha reforçat i visibilitzat des de l’inici de la pandèmia de la COVID19, gestionant i implementant actuacions i mesures extraordinàries per reduir el risc de contagi.

Aquesta pandèmia mundial ha posat, encara més, la salut al centre de les nostres vides, mostrant-nos que és un bé molt preuat. En aquests darrers temps, hem vist com la posada en valor de la salut de les persones ha fet aflorar com la manca de recursos i estructures i les diferències socioeconòmiques tenen conseqüències diferenciades envers las salut de la ciutadania.

Des de l’Ajuntament de Cambrils, hem aprovat, aquest mes de març, el nou Pla Local de Salut (PLS 2021-2025) amb la finalitat que les polítiques municipals reverteixin en la millora de la salut de la nostra comunitat. Posa l’accent en com els cambrilencs i les cambrilenques poden tenir una vida millor, partint de l’estratègia que la salut estigui al centre, desenvolupant actuacions planificades, acordades, adaptables i avaluables.

El Pla s’ha elaborat des del concepte de la Salut en TOTES les polítiques, incorporant la salut a partir d’una visió transversal, de coordinació i de col·laboració entre les diferents àrees de l’Ajuntament, amb altres administracions i de sectors que intervenen sobre aspectes de la salut pública, tant a l’hora de fer l’anàlisi de la realitat municipal de l’estat de la salut, com a l’hora d’elaborar les accions que es desenvoluparan durant aquest propers quatre anys.

Aquest instrument comunitari i participatiu ens ajuda a reflexionar, a conèixer els problemes i reptes del benestar dels veïns i veïnes. Recull un compromís explícit per part del consistori sense oblidar la corresponsabilitat de la ciutadania com actiu de la seva pròpia salut i del benestar de la comunitat. El pla inclou els objectius i les mesures a desenvolupar al municipi, prioritzades entorn a vuit eixos temàtics: activitat i esport, hàbits alimentaris, salut emocional i mental, relacions sexuals, afectives i reproductives, consum de substàncies i ús de pantalles, promoció, prevenció i sensibilització a malalties específiques, entorn saludable i protecció de la salut.

Durant aquests propers anys, tenim el Pla Local de Salut, una eina àmplia de propostes a l’abast de la ciutadania i per la ciutadania, amb l’objectiu últim d’impulsar la salut comunitària i facilitar que totes les cambrilenques i els cambrilencs puguin millorar la seva salut física i mental, el seu benestar i fortalesa en totes les etapes de la vida. Hem començat a caminar en aquesta direcció i tenim per davant un gran repte del consistori del present i del futur.