.

Imatge de mossos d’esquadra en el moment de detenció d’un manifestant a la confluència de la ronda de Sant Pere amb plaça de Catalunya. Foto: ACN

El que havia de ser una concentració independentista a la plaça Sant Jaume de Barcelona per evitar que una manifestació de policies espanyols comencés davant del Palau de la Generalitat, ha acabat en enfrontaments entre grups sobiranistes i els Mossos d’Esquadra per alguns carrers del centre de la ciutat. Bona part dels independentistes s’han quedat a la plaça, però ben aviat s’ha vist que molts altres volien pujar per la Via Laietana per trobar-se amb els policies que havien convocat l’inici de la seva manifestació de suport a l’actuació de l’1-O davant de la Prefectura de Policia de Via Laietana. Després de llençar pintura en pols als Mossos, aquests han carregat a l’alçada de la plaça de l’Àngel. Quan els policies espanyols convocats pel sindicat Jusapol havien arribat a la plaça Catalunya, els independentistes hi han intentat entrar, tot i l’oposició dels Mossos, que han hagut de carregar. No obstant això, alguns independentistes han arribat a perseguir de ben a prop alguns participants en la manifestació policial, als quals han llençat objectes.

Imatges de la capçalera de la manifestació de Jusapol. Foto: ACN

Després que la Conselleria d’Interior obligués les dues mobilitzacions a canviar el seu recorregut, els policies espanyols van dir que sortirien de davant de la Prefectura de la Policia de la Via Laietana. Els independentistes, però, no han acatat la instrucció de concentrar-se a la plaça Antonio López, a baix de tot de la Via Laietana, davant de Correus. Els pocs acampats els últims dies van multiplicar-se aquest divendres al vespre, i desenes de persones han passat la nit a la plaça Sant Jaume, tot i que sense tendes de campanya. Des de primera hora del matí s’han concentrat centenars de persones a la plaça amb banderes, cartells i pancartes, amb música, esmorzar i xerrades. En total s’han arribat a concentrar unes 6.000 persones, segons la Guàrdia Urbana.

A mig matí ja hi ha hagut un primer incident amb un independentista d’extrema dreta, increpat pels antifeixistes, amb qui s’ha encarat. Ha hagut de sortir de la plaça escortat per mossos d’Esquadra i bombers que feien de servei d’ordre. Poc després alguns independentistes s’han dirigit a la Via Laietana pel carrer Jaume I. Quan han vist passar manifestants de la mobilització policial els han increpat i s’hi ha volgut acostar. A partir d’aleshores els Mossos han format un fort cordó policial a la Via Laietana per separar les dues mobilitzacions.

La tensió ha anat creixent i poc abans de les 12 del migdia i després del llançament d’un petard desenes de persones han llençat sobres de pintura en pols cap als antiavalots com si fos un ‘Holi Festival’, com ja havien anunciat. Això ha provocat la primera gran càrrega dels Mossos, que han fet retrocedir els manifestants uns metres. Els antiavalots han quedat tacats de pintures de colors.

La concentració ha durat una bona estona més, amb moments puntuals de tensió i alguna altra càrrega. També hi ha hagut un jove detingut.

Paral·lelament, els policies i guàrdies civils s’han començat a concentrar poc abans de les 11 del matí davant de la Prefectura de la Policia. Alguns polítics han atès els mitjans i cap a les 12 del migdia s’han començat a moure cap a la plaça Urquinaona. Allà i al carrer Fontanella els esperaven desenes d’independentistes. Separats per un cordó dels Mossos, els policies espanyols han anat per la Ronda Sant Pere fins la plaça Catalunya, on hi havia un escenari.

Els independentistes de la Via Laietana han anat marxant cap a la plaça Catalunya per intentar trobar-se amb la mobilització contrària. A la Rambla de Canaletes, un cordó policial ha impedit que molts entressin a la plaça, però altres ho han fet per altres vies. L’acte dels policies espanyols s’ha acabat poc abans de les 14 hores i els organitzadors han demanat als assistents que marxessin per la part alta de la plaça, cap al Passeig de Gràcia per evitar enfrontaments amb els independentistes.

Poc a poc, els Mossos han anat tancant el cordó més a prop del centre de la plaça i els independentistes l’han anat rodejant. S’han viscut algunes empentes i corredisses, i els sobiranistes han intentat atrapar els policies espanyols que marxaven pel Passeig de Gràcia. Alguns manifestants de la convocatòria de Jusapol han anat cap a un autobús que els esperava a la plaça Urquinaona, però una part d’aquests han tornat enrere per la Ronda Sant Pere i desenes d’independentistes els han perseguit i increpat, i fins i tot els han llençat objectes, tot i que no consten agressions físiques de consideració.

Altres grups d’independentistes han pujat pel Passeig de Gràcia fins la Gran Via, on els Mossos també han fet cordons policials tallant parcialment el trànsit de les dues avingudes. Allà també hi ha hagut moments de tensió, però les últimes càrregues policials fortes han estat altre cop a la confluència de la plaça Catalunya amb la Ronda Sant Pere i el Passeig de Gràcia, just abans que la policia catalana abandonés definitivament el lloc.

En total, i segons un primer balanç, hi ha hagut sis detencions, almenys una de les quals d’un manifestant de la mobilització de Jusapol, i catorze ferits lleus atesos pel SEM. De fet, un col·lectiu de voluntaris anomenat ‘sanitaris per la República’ han atès també alguns manifestants colpejats per la policia catalana.

ACN