.

.

TOTS 21

Imatge dels laboratoris de CTQC.

Grupo Carinsa i el Centre Tecnològic de la Química de Catalunya (CTQC), amb seu a Tarragona, juntament amb el centre tecnològic Eurecat, han començat el projecte Microesenci, que aplicarà noves tècniques de microencapsulació per a la higienització exhaustiva de llocs amb alta concentració d’usuaris, com hospitals, centres de majors i transports col·lectius, per tal de minimitzar el risc d’infeccions.

Amb aquest objectiu, Microesenci se centrarà en la investigació, el desenvolupament i la validació de noves microcàpsules que contindran olis essencials per portar al mercat productes amb efectes antimicrobians i desinfectants, els principis actius dels quals s’alliberaran quan es produeixi contacte amb la superfície on s’apliqui.

A més, els polímers utilitzats en la microencapsulació també seran biodegradables, complint d’aquesta manera amb les polítiques mediambientals dels governs de la UE i dels Estats Units en aquest àmbit.

Dins del projecte, Eurecat “portarà a terme estudis d’eficàcia i la caracterització dels principis actius”, detalla el doctor Bartosz Tylkowski, responsable del projecte per part de CTQC, per a qui “la importància de la recerca en el desenvolupament d’aquest tipus de producte rau en la seva contribució a l’assoliment dels objectius de salut pública relacionats amb la minimització d’infeccions en la població en risc”.

D’acord amb la directora científica de CTQC, Carmen Claver, “l’ús de productes de neteja antimicrobians i desinfectants, com els proposats per Microesenci, contribueix a reduir els riscos d’infecció en diferents situacions de risc i en espais d’exposició per a persones vulnerables”.

La microencapsulació és una tecnologia que permet aplicar principis actius a diferents tipus de materials, proporcionant funcionalitats específiques, com l’alliberament progressiu i eficient de molècules altament volàtils que permet garantir la seva funcionalitat al llarg del temps, així com el seu ancoratge a la superfície d’aplicació, funcions que s’estudiaran en el projecte.

Microesenci compta amb una aportació de 950.000 euros del programa Retos Colaboración que concedeix el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, destinat a projectes d’innovació en cooperació entre empreses i organismes d’investigació, per tal de promoure el desenvolupament de noves tecnologies, l’aplicació empresarial de noves idees i tècniques i contribuir a la creació de nous productes i serveis.

Assistents a la reunió inicial del projecte Microesenci (Albert Puigpinos i Alex Ayala, de Carinsa; Juan Maria Alcalde, Marco Orellana, Natalia Toro, Josep Maria del Bas i Ignasi Papell, d’Eurecat; i Monica Haponska, Josep Maria Montornés i Bartosz Tylkowski, de CTQC).

Sobre Eurecat

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya (membre de Tecnio), aplega l’experiència de més de 650 professionals que generen un volum d’ingressos de 51 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.500 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors.

Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 81 patents i 7 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org