.

La quarta generació dels Pallarès, Ramon, Alex, Nacho i Joan. Foto: Tarragona21

Una part de la història de Tarragona es revivia la tarda de dimecres a la sala d’actes de la Cambra de Comerç. Temps de la fil·loxera, que gairebé va acabar amb el conreu de la vinya a Catalunya, i temps de la cerca de remeis per fer-hi front, èpoques que evoquen “l’ensufatar”, com encara diuen els pagesos del Camp de Tarragona al procés de liquidació de les plagues amb productes del sofre, productes que feia una empresa creada en 1893 al carrer Torres Jordi per un vallenc afincat a la ciutat, Joan Pallarès Bosch.

Grans empresaris de reconegudes firmes catalanes van acompanyar la celebració del 125è aniversari de la fundació d’Afepasa (Pallarès Sulphur). Un aniversari que vivia un acte central ple d’emotivitat, records de les persones absents i amb una cinquena generació Pallarès que comença a fer-se visible. Va ser un gran dia per la família i també per mostrar com des d’una companyia local es pot arribar a exportar a 80 països i ser líder europeu en productes com el sofre per a l’agricultura.

Situada molts anys al carrer Torres Jordi i des de 2003 traslladada a Constantí, però mantenint oficines a Tarragona, Afepasa -coneguda com la Sofrera Pallarès- reunia personalitats de l’empresa com el president del grup Freixenet, José Luis Bonet; el president honorari del grup Borges, Antoni Pont i Amenós, Jaume Gramona (Bodegues Gramona), Santiago Marcó (Marcó Dachs, l’elaboradora de les populars gomes d’esborrar Milán) i el professor de l’IESE Eduardo Martínez Abascal.

La presidenta de la Cambra, Laura Roigé, homenatjant Joan i Alex Pallarès. Foto: Tarragona21

Part de la família Pallarès, amb el guardó. Foto: Tarragona21

L’actual generació que regenta l’empresa -la quarta- va anunciar l’ampliació de la planta en 10.000 metres quadrats, seguint a més una aposta “pel compromís, base de l’èxit”, en paraules de Nacho Pallarès, que va agrair especialment la dedicació dels treballadors de l’empresa, una representació dels quals es trobava a la sala.

Un dels moments de la tarda va ser l’homenatge a Joan Pallarès Barbat -tercera generació- i Àlex Pallarès -quarta generació-, mentre a la sala seguien l’escena els que ja són representants de la cinquena generació, els més joves de tots. Joan Pallarès Barbat tenia paraules de record per als seus germans Ramon i Pere, ja finats, i subratlava que poder mantenir 125 anys una empresa familiar ha estat posible “gràcies al corporativisme i no a l’individualisme”. El veterà de la família subratllava la clau de l’èxit: “He tingut treballadors i directius que han mostrat un gran valor i una gran honestedat”.

La gala viuria un altre episodi culminant amb la taula rodona sobre l’empresa familiar catalana, en què els empresaris defensaren valors com l’honestedat, virtuts com la innovació (tothom recordava com les populars gomes Milà tenien un regust a nata, una fórmula que es va fer per atreure la canalla, gran consumidora), i s’apostava per la digitalització. Antoni Pont aportava la seva dilatada experiència: “Si hi ha bon rotllo, les empreses familiars es multipliquen, si no, es debiliten”. Posava damunt la taula una xifra esfereïdora: “Només el tres per cent de les empreses arriba a la quarta generació”.

Els empresaris catalans, durant la taula rodona. Foto: Tarragona21

José Luis Bonet, president de Freixenet, era un dels empresaris estrella de la sessió. Va ser clar:”Les empreses de Catalunya han anat al capdavant d’Espanya, però ara ja no és així, i han de tornar a ser-hi”. Per això, “és necessari que s’adaptin a la globalització”, el que vol dir “innovació i digitalització per conquerir el món”. Si és així, “milloraran la seva grandària i entraran en un cercle virtuós”.

Afepasa és el productor més gran de sofre agrícola d’Europa i en 2020 ho serà a nivell mundial. Actualment, distribueix els seus fertilitzants i fitosanitaris a més  80 països del món. Tancarà la seva facturació en 2018 amb 14 miliones d’euros, consolidant així un creixement exponencial els últims anys, seguit dels quasi 12 milions d’euros de 2017.

El president del Nàstic, Josep Maria Andreu, donant una samarreta a l’empresa, patrocinadora de l’equip. Foto: Tarragona21

L’acte va ser conduït per Manel Montaño, director general de la firma, i va comptar amb moltes cares conegudes, com la del president el Port de Tarragona, Josep Andreu, el vice-president de la Diputació Quim Nin, l’alcalde de Constantí, Oscar Sánchez, el regidor de l’Ajuntament de Tarragona Francesc Roca, l’expresident de la Cambra de Comerç de Reus, Francesc Cabré -la dona del qual està emparentada amb els Pallarès-, o el president del Nàstic, Josep Madria Andreu.

Jaume Garcia