.

.

TOTS 21

A aquestes altures ja no estranya a ningú l’èxit obtingut per En Comú Podem a Catalunya a les darreres eleccions generals del 26 de Juny, donat l’espai polític orfe que tenien milers i milers de catalans. Aquell espai d’una opció catalanista àmplia, amb aires de renovació, que defensa la gent obrera, neta de casos de corrupció, amb components de fraternitat, però que vol ser una confluència ….. i no ho es.

Si de comparacions nàutiques parléssim, fusionar, voldria dir que la tripulació de dos vaixells diferents, s’unirien i n’agafarien un de sòl per aconseguir realitzar una travessia i arribar a port, però, quin capità agafaria el timó?, Hi hauria cabines per a tota la tripulació?, no serià el vaixell més pesat per tindre que dur el doble de provisions?, seria més àgil per arribar a port?, que en farien del segon vaixell, l’enfonsem per a que ningú en pugui fer ús?. Probablement ens sortirien molts dubtes mes sobre les avantatges o inconvenients d’una fusió, però el que està clar es que a la realitat política del nostre país, d’avantatges ben pocs en trobaríem.

Ara bé, seguint amb les comparacions nàutiques, si el que volem es una coalició nàutica, voldria dir que els comandants d’aquestes dues tripulacions acordarien un mateix rumb i un mateix destí, seguirien amb les dues naus, i probablement resoldríem molts dels inconvenients descrits en l’anterior exemple, però també surten altres dubtes com, si la forma de dirigir les embarcacions es diferent en els dos comandants com s’ho faran?, si les dues tripulacions no es coneixen, podran sorgir confrontacions quan arribin a port?, si un dels vaixells forma part d’una companyia naviliera mes gran, haurà de renunciar al seu rumb inicial per un de comú amb una companyia naviliera mes petita?, acceptarà la tripulació aquesta canvi si no hi ha intervingut plenament en la decisió?. En aquest cas, els inconvenients en son molts menys, però tot i així els dubtes que en sorgeixen també son extensos, i a la realitat política encara mes.

Gerard Bargalló és Secretari General de Podem a Reus.

Gerard Bargalló és Secretari General de Podem a Reus.

Però imagineu si tinguéssim les dues tripulacions durant un llarg temps a terra ferma, compartint vivències, informats de que les seves avantatges salarials no empitjorarien, sinó tot al contrari, i a més, els hi permetéssim marcar les condicions de rumb del viatge per a trobar-se mes còmodes, en fi, que es reconeguessin com una sola tripulació abans de tornar a embarcar?.

Com de la descripció del diccionari se’n desprèn, Confluir, adjuntar dues corrents en una de sola, en l’argot polític només es pot confluir quan dues o mes corrents polítiques se’n senten una de sola, per aconseguir atraure a molta més gent, i si això no ha sigut amb un treball conjunt previ, els resultats no poden ser els mateixos que coal·ligar-se.

Per aquest motiu, En Comú Podem ha sigut una coalició indiscutiblement guanyadora, però ara ha de convertir-se en un espai sòlid i unit, sense que ningú es senti ni guanyador ni perdedor, i que les identitats de cadascú que la formen segueixi intacta, creant-ne una de nova conjunta i molt més forta.

Gerard Bargalló Boivin
Secretari General de Podem a Reus.