.

Imatge de la conferència de l’eurodiputat Francesc Gambús a Tarragona sobre economia circular, organitzada per Europe Direct TGN i la Universitat Rovira i Virgili.

L’eurodiputat català Francesc Gambús ha pronunciat la conferència ‘L’economia circular, una nova manera de produir, una nova manera de consumir’ en el marc de la jornada organitzada per Europe Direct Tarragona al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili.

Gambús, únic membre català a la Comissió de Medi Ambient del Parlament Europeu, ha assenyalat que “és necessària aquesta transició cap a un model econòmic sostenible davant un problema d’abast global, que es concreta de manera local, com és el canvi climàtic i l’escassetat de recursos”.

Aquest diumenge, possible acord

El diputat a l’Eurocambra, membre independent del Grup del Partit Popular Europeu que està treballant en aquest d’economia circular, ha explicat que, des que es va aprovar el paquet legislatiu al Parlament Europeu el passat mes de gener, s’ha estat negociant amb el Consell de Ministres en l’anomenat “trílog”. En aquest sentit, ha dit: “espero que aquest diumenge, 17 de desembre, el Consell i el Parlament Europeu arribin ja a un acord després de gairebé un any de negociacions”.

Lideratge de la UE en l’Acord de París

Francesc Gambús ha destacat “el lideratge global de la Unió Europea en la lluita contra el canvi climàtic” i ha remarcat que “la UE va aconseguir aplegar els grans emissors del planeta sota l’Acord de París i sense reduir en excés el grau d’ambició”.

En aquest sentit, ha remarcat que “la Unió Europea utilitza l’economia circular per combatre el canvi climàtic i per fer cooperar tots els estats membres per poder oferir millors condicions de vida als seus ciutadans”.

Implementació de l’economia circular

L’eurodiputat català ha exposat les normatives que les institucions europees estan treballant per dur a terme aquesta transició cap a l’economia circular (a banda del paquet legislatiu que s’està negociant d’abocadors, envasos, residus i aparells elèctrics i electrònics): “ecodisseny, eficiència energètica, plàstics…”.

A banda de les normatives i de les accions dels governs, Gambús també ha apostat per “incentivar les compres verdes”, “prioritzar proveïdors compromesos”, “formació i educació ambiental”, “crear incentius fiscals” i “crear un nou tipus d’IVA que relacioni la capacitat circular d’un producte amb un tipus més tou”.

Més dotació econòmica

Així mateix, ha detallat les dotacions pressupostàries de les institucions europees: 6.000 milions d’euros en el Pla d’Acció cap a l’economia circular, 19.000 milions d’euros invertits pel Banc Europeu d’Inversions en 2016, 20% del pressupost de la UE orientat a lluitar contra el canvi climàtic, i una nova dotació extra de la Comissió Europea de 9.000 milions d’euros per a accions per protegir el clima a les ciutats, noves inversions i agricultura sostenible.

Beneficis

Francesc Gambús ha relatat que “aquest canvi de model econòmic cap a un de circular servirà per reaprofitar els residus com a recursos, fer una economia sostenible i mantenir la capacitat de crear riquesa”. És per això que ha exposat els beneficis de l’economia circular: “la lluita contra el canvi climàtic, l’aprofitament dels recursos, la creació d’ocupació, la reducció de costos i l’augment de la competitivitat, l’impuls de la recerca i la innovació, i l’estalvi de 500 € / any / llar en energia, entre altres”.

/* JS para menú plegable móvil Divi */