.

Miquel Iceta

Miquel Iceta

La candidatura de Miquel Iceta a la primera secretaria del PSC, la única, ha obtingut  830 vots (un 81’5%)  a favor davant dels 189 vots blancs i 11 nuls des de la  Federació del Camp de Tarragona.

En total, a Catalunya, ha obtingut el suport del 85% dels vots. En total en són 8.156 a favor, 1.435 en blanc (14,9%) i 72 de nuls. Són les paperetes que han dipositat a les urnes 9.663 persones dels més de 20.000 militants cridats a les primàries – participació final del 46,98%. Iceta ha valorat els resultats amb “sentit de responsabilitat” per ser “alternativa progressista”, per “perseverar en idees catalanistes, federalistes, europeistes, feministes i ecologistes” i amb “la fita d’evitar el xoc de trens”. Ha assegurat que treballarà a partir de demà de cara al congrés extraordinari “conscient” dels vots en blanc perquè el PSC no és “d’unanimitat”

Ballesteros i Corbacho, a la seu del PSC

Ballesteros i Corbacho, a la seu del PSC. Foto ACN

Tant pel president de la gestora, Josep Fèlix Ballesteros, com pel president de l’Autoritat Electoral i del Consell Nacional, Celestino Corbacho, la participació és “enormement positiva”.

Amb el 100% escrutat un 46,98% de socialistes catalans han participat a les primàries d’aquest diumenge. Són 9.663 vots, dels quals el 85,04% ha donat suport a Iceta – 8.156 vots-. Un 14,9% han estat vots en blanc (1.435) i n’hi ha hagut 72 de nuls, que representen el 0,75%.

Pel diferencial amb les primàries del PSOE a les urnes de Catalunya -militants espanyols que havien demanat votar aquí per motius personals-, la participació en aquest procés ha estat del 48,02%: 9.877 vots totals, dels quals 9.751 han anat a candidatures. Eduardo Madina se n’ha endut 3.940; Pedro Sánchez 3.645 i Jose Antonio Pérez Tapias 2.166. De blancs, 109, i 17 de nuls.

Iceta ha assegurat que entoma els resultats amb “sentit de responsabilitat” perquè molts socialistes els han dit que volen “posar-se en marxa i dempeus” per ser “una alternativa progressista als conservadors” de Catalunya i l’estat. També ha parlat de “preservar en idees catalanistes, federalistes, europeistes, feministes i ecologistes; les que defineixen com a principis del PSC”. Iceta ha assegurat que treballarà, de fet a partir de demà, “conscient del resultat obtingut” perquè el partit no és “d’unanimitats”.

El 15% dels vots en blanc, ha dit, s’han de llegir perquè indiquen, ha traduït, que s’ha volgut participar però que no han optat per la seva candidatura. “La meva funció és representar tots els socialistes”, ha dit. També ha aprofitat la roda de premsa -estava flanquejat pel presidents de la comissió Gestora, Josep Fèlix Ballesteros, i el del Consell Nacional, Celestino Corbacho- per assegurar que és el partit “cridat a exercir de forma responsable l’oposició al Govern, el partit que s’ha fixat com a fita evitar un xoc de trens i proporcionar solucions concretes, no defallirem en aquest esforç”, ha reblat.

Cap al Congrés extraordinari del 19 de juliol

Corbacho ha explicat que aquest nit Iceta serà ‘de facto’ proclamat primer secretari del PSC, un càrrec que serà ratificat al Congrés Extraordinari del dissabte 19 de juliol. Ha assegurat que a partir d’aquest dilluns començarà a reunir-se amb “persones rellevants per comptar amb ells”. D’ara endavant hi ha “una setmana de cinc dies per escoltar tota la gent del PSC, federacions i agrupacions, dones i joves, gent gran que ja m’han dit que tenien moltes ganes de fer sentir la seva veu, confiant que seré capaç d’integrar, desitjos, reivindicacions i aspiracions”.

Iceta també vol traslladar el punt de vist dels socialistes al president de la Generalitat, Artur Mas, amb qui preveu reunir-se, de fet, després del Congrés Extraordinari.

Crida a atendre les posicions “genuïnament federalistes” de Tapias

Iceta ha felicitat el guanyador de les primàries al PSOE, Pedro Sánchez, també per telèfon. També ho ha intentat tant amb Madina -guanyador a Catalunya- com amb Pérez Tapias.

Precisament d’aquest, el tercer en vots a Catalunya, Iceta n’ha recollit que els catalans li han donat un dels millors resultats de tot l’estat. Per això ha fet una crida al PSOE a adonar-se de la via de “renovació, compromís i interès que desperta” a Catalunya una posició “genuïnament federalista” de Pérez Tapias. “És molt convenient que s’atengui aquesta crida”, ha reblat.

A la roda de premsa d’Iceta, s’hi ha vist l’exlíder Pere Navarro, al costat d’altres noms com José Montilla, Antonio Balmón, Núria Marín, Javi López, Àngel Rosa i Maurici Lucena, entre d’altres.