TOTS 21

Torredembarra suma més de cent litres per metre quadrat des de dissabte passat, segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya. Concretament, Torredembarra enregistra en la seva estació 105,3 litres acumulats. També Cunit, al Baix Penedès, presenta 105,2 litres i El Vendrell és la localitat de les comarques de Tarragona amb la xifa més elevada, 111,8, en dades de primeres hores de la tarda d’aquest dimarts.

D’altra banda, l’Ajuntament d’Aiguamúrcia, a l’Alt Camp, ha tallat la carretera d’accés al nucli d’Aiguamúrcia per tal de mitigar els efectes del desbordament del riu Gaià pel temporal de pluges. Fonts de l’Associació ecologista la Sínia han informat a aquest digital que ‘ja es pot parlar de Gaianada també al curs inferior. Venim de tenir aigua a l’hivern i el sòl ja era xop’. També es van viure Gainades els anys 2016 i 2018. Es coneix per Gaianada la forta crescuda del riu amb desbordaments.

Imatge de la resclosa del Catllar aquesta tarda de dimarts. Foto: Cedida

La coneguda com a Gaianada, el desbordament del Gaià. Foto: Ajuntament d’Aiguamúrcia

També a Querol, a l’Alt Camp, es veuen imatges de la Gaianada, amb la Rasa de la Font baixant plena.

Capçalera del Torrent de Marmellar al carrer de la Riera de Ranxos de Bonany, a Querol.Foto: Ajuntament de Querol

D’altra banda, l’embassament de Riudecanyes supera el 100 per cent d’ocupació i està sobreeixint-se. El de Siurana, que tenia previst desembassar demà dimecres, es troba al 90% de la seva capacitat, segons l’Agència Catalana de l’Aigua.

D’altra banda, Protecció Civil de la Generalitat manté activades les Alertes dels Plans Especials d’Emergències per Inundacions de Catalunya INUNCAT i del Pla d’emergències per risc de vent a Catalunya VENTCAT.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya SMC es manté la previsió de pluges que podran acumular més de 100 litres en 24 hores a les comarques de Girona, Catalunya central i litoral i prelitoral de Tarragona i Barcelona. Segons les darreres actualitzacions, l’episodi de pluges s’estendrà cap al Sud a les comarques de Priorat i Baix Camp i augmenta la probabilitat al NE, comarques d’Alt i Baix Empordà.

Des d’aquest migdia fins demà al matí es podran donar, també, precipitacions intenses que podran superar els 20 l/m2 en 30 minuts al litoral i prelitoral entre el Baix Camp i l’Alt Empordà.

Quant a l’Estat de la mar, des d’aquesta tarda fins a última hora de la nit de demà, podran donar-se onades superiors als 2’5 m d’altura a tot el litoral català. A l’Alt i Baix Empordà, les onades podrien arribar fins els 4 metres, especialment entre aquesta nit i demà a la tarda.

Aquesta situació marítima dificulta el desguàs dels rius al mar, amb el que la crescuda dels rius en els trams baixos, especialment al litoral Nord, és més probable.

Redacció