.

.

TOTS 21

L’Ajuntament de Cambrils va informar ahir en junta de portaveus de la constitució d’un gabinet de crisi operatiu per fer front al ciberatac que va patir dimarts patit el sistema informàtic del consistori, i pel qual, segons informava aquest dimecres Diari de Tarragona, els hackers reclamarien un rescat en bitcoins. La investigació està en mans dels Mossos d’Esquadra, mentre que el departament informàtic municipal intenta restablir la normalitat davant el virus que ha encriptat la informació emmagatzemada així com el mateix sistema. Una de les conseqüències és que es puguin haver segrestat també dades sensibles.

A hores d’ara, l’escenari dibuixat segons les fonts consultades per Tots21 presenta dues vessants. La primera és que l’ajuntament sigui víctima del que s’anomena com ransomware attack. En aquest cas, el pagament del rescat no garantitza de cap manera que es pugui acabar retornat la informació, com ha passat en la immensa majoria de casos similars. L’altre possibilitat és que la infecció provingui d’un virus aleatori, sense que hi hagi ningú al darrere.

L’equip d’informàtics del consistori (que en tot cas disposaria de còpies de seguretat) treballa per desencriptar el virus que s’ha allotjat al back up i netejar completament el sistema. Un pas imprescindible perquè si es bolqués tota la informació de nou podria tornar a ser infectada.

La situació ha obligat a cancel·lar no només cites sinó també terminis dels diferents processos administratius de l’Ajuntament. Fins i tot ha necessitat de la bona voluntat dels grups municipals que han renunciat al seu dret legal de poder consultar en tot moment la informació dels expedients de cara al plenari de Pressupostos celebrat avui.

Redacció