.

.

TOTS 21

Foto de grup de les institucions i representants de la societat civil per escenificar el front comú per exigir a Foment la gratuïtat del peatge de l'AP-2

L’elevat nombre de víctimes mortals que es registren a la N-240 entre Lleida i Montblanc ha posat de manifest una vegada més el front comú que fan institucions i societat civil del territori per aquesta vegada ”exigir” al Ministeri de Foment, la gratuïtat del peatge de l’AP-2 entre aquestes dues ciutats. En el marc d’un acte que ha tingut lloc a la Casa de la Cultura de les Borges Blanques on hi ha participat més d’un centenar de persones, s’ha signat un manifest de compromís per treballar plegats i trobar una solució urgent a la problemàtica. En 5 anys s’hi ha registrat 21 víctimes mortals i 32 ferits greus. Asseguren que l’alliberament del peatge costaria 3 vegades menys que construir una autovia.

Ja el 28 de juny de l’any passat va tenir lloc a Montblanc un acte similar on es va demanar el rescat de la concessió de l’AP-2. Aquest dilluns, el clam ha estat per ”exigir” d’immediat la gratuïtat del peatge i posteriorment el rescat de la concessió. Un estudi elaborat pel Col·lectiu Conca 22 i l’Ateneu Popular Garriguenc conclou que l’alliberament del peatge és una alternativa considerablement més barata que una nova autovia ja que el seu cost seria de 115 milions d’euros i la construcció pujaria fins a prop de 305 milions d’euros.

En aquest sentit, el responsable d’infraestructures de l’Ateneu, Ramon Queralt, ha estat l’encarregat d’explicar davant de les més de 100 persones que han assistit a l’acte part del contingut d’aquest estudi que també remarca el considerable estalvi en l’impacte ambiental i territorial que suposaria la construcció d’una autovia. Queralt ha destacat que en els darrers cinc anys hi ha hagut 21 morts a la N-240 en aquest tram i 32 ferits greus. La mitjana anual d’accidents és d’un centenar, en major o menor gravetat. La via absorbeix 10.000 vehicles diaris, la meitat dels quals camions, mentre que per l’AP-2 en passen 8.000 i només un 15% són camions.

Reus i Montblanc

L’acte que ha estat presentat pel pilot Isidre Esteve, ha comptat amb la intervenció inicial de l’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, que ha demanat una solució urgent per evitar la desagradable situació que suposa perdre familiars i amics a la via. El president de la Cambra de Comerç de Reus, Isaac Sanromà, ha demanat també que una vegada estigui solucionada aquesta problemàtica no es deixi de treballar per millorar la totalitat de la connexió entre Lleida i Tarragona per la qual cosa ha fixat l’objectiu en l’acabament de la A-27.

L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, ha lamentat que a l’Estat hi hagi exemples de grans autovies com la de la Plata, que fa anys que estan en funcionament i ha considerat ”desesperant” que la realitat apunti a què l’autovia fins a Lleida no es farà mai. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha destacat que cap autovia ha estat mai tant reivindicada pel territori però ha remarcat que ara és el moment de trobar solucions a la gran quantitat de morts a la N-240. Finalment, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha qualificat la via com a ”connexió tercermundista” i ha ”exigit” a Foment una solució immediata.