El rector de la Universitat Rovira i Virgili, Francesc Xavier Grau, ha presidit aquest dimarts l’últim claustre ordinari del curs i del seu segon mandat. En el seu balanç al capdavant de la institució, Grau ha destacat que la URV ha esdevingut una de les principals universitats espanyoles en impacte internacional de la seva recerca. L’augment de l’activitat científica s’ha traduït en un 30% més de tesis doctorals i en un 40% més de publicacions d’impacte internacional en quatre anys malgrat la reducció de pressupost, que ha oscil·lat entre els 122 MEUR del 2007 i els 102 MEUR d’enguany. El rector ha situat la URV com un “exemple” de contribució al desenvolupament econòmic i social del territori.
El rector de la URV ha presentat aquest dimarts el seu darrer informe anual davant el claustre i també ha fet balanç dels vuit anys que ha estat al capdavant de la institució. Segons Grau, malgrat l’impacte de la crisi la institució s’ha situat en una situació “òptima” pel que fa a resultats, ha augmentat l’activitat docent i científica i ha guanyat pes i projecció exterior. Des que va assumir el càrrec, la universitat ha guanyat un miler d’estudiants -bàsicament per la nova oferta de màsters- i en els últims anys ha vist com el context econòmic i pressupostari han obligat a estabilitzar la plantilla.
Francesc Xavier Grau ha reivindicat un cop més la millora del sistema de finançament de les universitats i ha considerat que reduir l’aportació pública en camps com la recerca és un “error de prioritats”. Segons el rector, el creixent impacte de la recerca duta a terme a la URV és un dels “forts” de la institució perquè ha permès situar-la en el món. “Avui la URV és una de les principals universitats espanyoles en impacte internacional de la recerca gràcies a un augment de la producció científica de qualitat”, ha subratllat.
El rector ha contraposat aquesta projecció exterior amb l’arrelament de la institució al territori i ha defensat que, actualment, la URV “és un exemple de com contribuir al desenvolupament social i econòmic” del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Grau ha destacat l’assoliment de projectes singulars com ara el segell del Campus d’Excel·lència Internacional, l’impuls de l’escola de doctorat, la millora de la gestió i l’existència d’un sistema territorial d’innovació. També ha posat en valor l’ampliació de la Facultat de Turisme i Geografia, la millora dels CRAI i la urbanització del Campus Bellisens de Reus assumits amb recursos propis.
Per contra, Francesc Xavier Grau ha recordat els projectes “damnificats per la crisi” com han estat els projectes fallits de la nova Facultat d’Educació i Psicologia i del nou edifici central d’administració. “Els teníem programats i hi vam renunciar, però la URV els segueix necessitant i els haurà d’afrontar quan millori la situació de finançament”, ha insistit el rector. Grau també ha carregat contra les limitacions contractuals i d’incorporació de nou personal docent i investigador imposades pel govern espanyol. “Atempta contra tota lògica”, ha etzibat.
Eleccions a nou rector
Exhaurits els seus dos mandats -el primer iniciat el 2006 i el segon revalidat el 2010-, Grau signarà la convocatòria d’eleccions el 7 d’abril. Per ara, els dos aspirants a succeir-lo són Josep Anton Ferré, catedràtic de l’Escola Superior d’Enginyeria Química (ETSEQ) i Agustí Segarra, catedràtic a la Facultat d’Economia i Empresa. “Espero que el nou rector sigui ben ambiciós amb els plantejaments universitaris, però sempre amb tot el realisme”, ha aconsellat. La proclamació definitiva dels candidats es realitzarà el 5 de maig i les votacions -que seran electròniques- tindran lloc els dies 12 i 13. Si no calgués una segona volta, la proclamació definitiva del nou rector es faria, com a màxim, el dia 15 del mes vinent.