.

El passat 27 de juny es van complir 10 anys de la mort de la nostra il·lustre Marta Mata. Hem de dir nostra per dos motius: primerament, perquè la seva mare era de Sant Vicenç de Calders i perquè la casa pairal del seu pare estava a Saifores, un llogaret del Baix Penedès dins la nostra província tarragonina de la que fou també diputada a Madrid; en segon lloc, perquè era una activista convençuda i compromesa amb els valors i principis socialistes i catalanistes i sobre aquests principis tenia la seva base ferma per construir i impulsar l’educació i la llengua. És un referent en educació, pedagogia, compromís polític i social, i en lideratge. El llegat socialista s’ha construït a partir de persones com la Marta. Avui en dia en que molts qüestionen el paper del socialisme català en la societat, hem de veure que tenim i que hem tingut un lideratge clau en temes educatius, sanitaris, socials, de progrés, d’inclusió i d’igualtat. Un catalanisme que estima Catalunya sense el confrontament i les divisions, que pretén sumar perquè veu en la suma la riquesa, i en l’altre un company i companya de camí amb qui ens hem d’entendre. Com la Marta hem volgut construir i volem construir un país per a tothom, amb uns serveis bàsics de qualitat i una atenció on el que prevalgui per sobre de tot siguin les persones sense cap distinció,i on el que primi sigui el seu benestar i la seva felicitat.

Marta Mata va lluitar tota la vida per un model educatiu just, equitatiu, de cohesió social i que treballés per la igualtat d’oportunitats ja des del minut zero, on tot allò que hem guanyat en aquest aspecte, la LOMCE s’ho ha carregat, portant-nos molt enrere, ja que va en contra d’aquests principis que com a societat i gràcies a gent com la Marta ja havíem fet nostres. Ella entenia l’educació des de les llars d’infants, i per això avui és un dels temes cabdals que els socialistes continuem reivindicant: una educació gratuïta i universal dels 0 als 18 anys. Marta Mata va treballar per un sistema educatiu respectuós amb la diversitat de l’Estat, la seva famosa frase “la llengua no ha de dividir” és avui aplicable a molts contextos. Va treballar per la normalització lingüística i pel model d’escola on el català fos patrimoni comú i on cap nen o nena s’hagués de separar en funció de la llengua dels pares i mares, un model lingüístic d’immersió que afavorí també la convivència i la cohesió. Deia que una bona escola només s’aconsegueix amb una bona política educativa que no pot estar desvinculada de la societat, que sigui educadora i que reconegui en la infància i l’adolescència el seu tresor més preuat i, per tant, s’ha de veure que els recursos no s’escatimen en la escola pública. Per construir un país calen recursos: creant escoles, impulsant l’educació on les escoles siguin com deia ella “un lloc on l’excel.lència humana pugui desenvolupar-se”. Marta Mata va impulsar les ciutats educadores des del 1990 amb un transfons més global de l’educació, on Tarragona ciutat va ser-hi present des del principi amb el mateix esperit en que ella ho impulsava. Som hereus del seu llegat, i a voltes, quan tens referents tan potents i elevats costa veure que encara pots fer-hi molt, costa veure que tenim un paper encara que sigui continuista, ens costa ser trencadors, progressistes i fer de l’educació, de la infància i l’adolescència els puntals polítics principals. És per això que a Tarragona ara impulsem polítiques per a la infància i la adolescència aprofitant el marc d’UNICEF per a ser ciutat amiga de la infància i la adolescència, perquè entenem, com ella, que els joves són l’actiu més important que tenim.

Francesc Roca Conseller d’Educació de l’Ajuntament de Tarragona

Francesc Roca
Conseller d’Educació de l’Ajuntament de Tarragona

Necessitem lideratges com el de Marta Mata convençuda de que l’educació és una responsabilitat de la societat, de la ciutat i de que la renovació pedagògica, el que avui dia en diem innovació educativa, necessita de l’actuació política. Ella donava la seva vida i obria la seva casa a l’educació, va promoure escoles d’estiu de mestres i el seu llegat a Saifores per al món educatiu té un valor incalculable.

Va lluitar de manera incansable i amb coherència pel creia. Va ser diputada, senadora, regidora, va tenir nombrosos càrrecs i reconeixements, va ser el model de la dona que lidera des d’un compromís polític i pedagògic amb el que fou sempre coherent.

Marta, la teva lliçó magistral és la teva trajectòria vital. Moltes gràcies pel teu llegat, pel teu interès, per la teva lluita incansable pel compliment de la convenció dels drets dels infants i pel teu concepte d’educació universal, inclusiva, i laica. Esperem com a ciutat estar a l’alçada de les teves expectatives i continuarem treballant per un llegat educatiu com el que tu esperaves pel segle XXI.

Francesc Roca
Conseller d’Educació de l’Ajuntament de Tarragona

/* JS para menú plegable móvil Divi */