
Anna Saperas i Daniel Recasens. Foto: Cedida
Durant el 2024 el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Àrea de Reus Miquel Ventura, seguint el Pla general d’actuació 2024-2025 del Consorci per a la Normalització Lingüística, ha posat èmfasi en la incorporació a l’ús del català dels nous parlants i en el foment de l’ús en general.
En aquest sentit ha treballat per incrementar la connexió entre les activitats d’aprenentatge i les xarxes de socialització a fi de guanyar parlants efectius del català i ha incidit en sectors com el comerç o l’Administració.
Segons Daniel Recasens, president del Consell del CNL, “és important fer conèixer aquest objectius per visibilitzar que el CNL duu a terme moltes tasques i va molt més enllà de fer cursos de català per a adults, la seva activitat més coneguda.
Altres notícies: |
Per això avui, que es fa un repàs de l’activitat de 2024, es desgranaran les moltes feines que ha dut a terme l’equip del CNL per fomentar l’ús del català i guanyar parlants diversos sectors.”
Sector comercial
El CNL ha visitat 57 comerços regentats per persones estrangeres, els ha ofert els seus serveis de formació i assessorament i en 16 hi ha impartit, in situ, les sessions de llengua del programa “Comerços aprenents” (Reus, Cambrils i Riudoms) per sensibilitzar-los i millorar així la seva disponibilitat lingüística i facilitar que puguin atendre en català la seva clientela catalanoparlant.
També ha fet visites a 100 comerços en general (Cambrils, la Morera de Montsant, Porrera i Poboleda) als quals ha ofert la revisió de textos gratuïta, ha informat de la legislació lingüística que els afecta (retolació, atenció al públic…) i els ha ofert forma r part de la xarxa de més de 300 establiments col·laboradors en el Voluntariat per la llengua (VxL) o adherir-se a la campanya Totjoc si eren d’aquest sector (20 establiments de Reus, Cambrils, Falset i altre municipis del Baix Camp).
Les botigues adherides al VxL han permès pràctiques lingüístiques d’alumnes del nivell bàsic fora de l’aula (Reus, Cambrils, l’Hospitalet de l’Infant i Falset).
A més, i en el marc del Pla Ofercat, més de 40 assistents van participar a la 6a jornada “A Reus fem comerç” dedicada a la llengua i impulsada per l’Agè ;ncia Reus Promoció de l’Ajuntament de Reus, amb ponències del CNL i de l’Agència Catalana del Consum.
Una any més ha publicat 6 números del butlletí electrònic Cinc cèntims de llengua, amb 861 subscriptors.
Encara dins el sector socioeconòmic, el CNL ha impartit 4 sessions informatives i de sensibilització a 47 emprenedors (de la Regidoria d’Empresa de Reus i de l’Escuela de Emprendimiento).

Equip de redacció