.

.

TOTS 21

Avui s’ha presentat la segona edicio del festival

La segona edició del Psicurt, Festival de Curtmetratges sobre Salut Mental, se celebrarà del 2 al 8 d’octubre amb diferents novetats.

Aquest dilluns s’ha presentat el certamen en una roda de premsa a l’Antiga Audiència en presència del conseller de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Josep Maria Prats; el conseller d’Educació de l’Ajuntament de Tarragona, Francesc Roca, i el president de la Delegació de Tarragona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, Jaume Descarrega.

El Psicurt és un projecte cultural, social i de salut que permet promoure la creació artística, la sensibilitat del públic vers la salut mental i projectar la ciutat de Tarragona com a referent cultural. Després de la bona acollida de la primera edició, el festival celebrarà la segona edició consolidant la secció oficial i incorporant noves propostes.

El festival compta amb diferents modalitats de participació:

· Secció Oficial, on participen autors d’arreu de l’estat espanyol amb obres de ficció i temàtica relacionada amb la salut mental. Durada màxima de 20 minuts. Cal destacar especialment l’important augment de participació, ja que l’any passat es van presentar 116 curtmetratges i aquest 2017 se n’han rebut 303. D’aquests, finalment participaran al Psicurt els 34 seleccionats. El jurat estarà format per Manel Cervera i Martí, Jesús Monllaó, Toni Pérez-Portabella, Nacho Solana, Josefi Pons, Pedro Solís i Margarita Torrente.

· Secció Educurt, on participen estudiants d’Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat i Cicles Formatius treballant temes socials que es puguin relacionar amb la salut mental i l’equilibri emocional ja sigui des de l’àmbit de la salut, educatiu, social, familiar, etc. Durada màxima de 25 minuts.

· Secció Educurt Exprés, destinada a estudiants d’Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat, Cicles Formatius i Universitat. Durada màxima de 5 minuts. El concurs Educurt Exprés es realitzarà a Tarragona durant el cap de setmana del Festival, fent servir un element i unes localitzacions proposades per l’organització, en el moment del inici del Concurs.

La inauguració oficial del festival tindrà lloc el dijous 5 d’octure amb la projecció de la pel·lícula Estiu 1993, recentment seleccionada per representat Espanya a la propera edició dels Premis Oscar. Després de la pel·lícula hi haurà un col·loqui amb les actrius del film Bruna Cusi i Isabel Rocatti. Els dies 6 i 7 es faran les projeccions dels curts, mentre que la cloenda i el lliurament de premis es farà el diumenge 8 d’octubre. Totes aquestes activitats tindran lloc a l’Antiga Audiència, amb entrada gratuïta per als assistents.

Les novetats

Entre les novetats, destaquen les projeccions que tindran lloc els dies 2, 3 i 4 d’octubre al Teatret del Pòsit de Pescadors del Serrallo destinades a centres educatius, la incorporació d’un nou premi especial al curt d’animació o les masterclass que oferiran especialistes com Nacho Solana i Pedro Solís a la Universitat Rovira i Virgili.

Des del Col·legi Oficial de Psicologia a Tarragona, Jaume Descarrega ha posat l’accent en la temàtica dels curts presentants, “molt diversa, però on sobresurten els films que exploren la diversitat de relacions entre els éssers humans”.

El conseller de Cultura, Josep Maria Prats, ha destacat que “apropar la salut mental pot semblar una gosadia, però també és una oportunitat. Per això el Psicurt és tan necessari, perquè apropa aquest tema al jovent i al conjunt de la societat”. Per la seva banda, el conseller d’Educació, Francesc Roca, ha destacat que “iniciatives com Educart o Educurt Exprés” son una oportunitat per enriquir projectes educatius dels centres d’ensenyament, i entronquen amb el pensament cada vegada més estès d’educar en valors”.

El Festival Psicurt està organitzat per la Delegació de Tarragona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya i Calaix Obert Produccions, i compta amb el patrocini de l’Ajuntament de Tarragona, la Diputació de Tarragona, els departaments d’Ensenyament i Salut de la Generalitat de Catalunya, Repsol, el Port de Tarragona i el Diari La República.