Un grup de 65 inscrits han experimentat avui des de les aules de la Universitat Rovira i Virgili quina és la tasca dels eurodiputats, quin és el seu dia a dia. Majoritàriament han estat estudiants universitaris els que han respost a la crida feta per l’organització Europe Direct a Tarragona, que ha posat a les aules la tercera edició de la simulació del Parlament Europeu.
Alumnes com la Tamata o el Jaume han hagut de defensar propostes del Partit Liberal Europeu davant d’un plenari simulat, el que ha estat la darrera activitat d’un matí on han après com funcionen les comissions, com s’argumenta al sí dels grups polítics i com es debau i es vota als plenaris que estem acostumats a veure per televisió i que se celebren a Brussel·les o a Estrasburg.
Europe Direct i la URV han triat quatre temes de plena actualitat per a ser debatuts, entre ells la polèmica dels refugiats de guerra sirians i afganesos, tots temes relas que s’estan debatent a Brussel·les.
La Tamara Porres és una ampostina que estudia Dret a la URV. És companya del Jaume Hernández, de Bràfim i també estudiant de Dret. Ambdós han decidit militar al Grup Liberal i el tema de debat era els convenis comercials entre la UE i tercers països a partir del polèmic cas del Tractat de Lliure Comerç del Pacífic.
“Es tracta d’una activitat avaluativa, que té bastant renom a la URV”, ha indicat Jaume Hernández. La Tamara explica que formaran part de la comissió constitucional, on abordaran el tema del Tractat i després, el Partit Liberal abordarà el seu posicionament que defensarà al plenari. “L’activitat és interessant perquè veiem la relació que hi ha entre el Parlament Europeu i l’activitat interna”, recorda el Jaume. Què demanaran avui els liberals? “Més transparència en els Tractats i que el Parlament Europeu tingui més influència en les Comissions Europees”. És la mare dels ous: qui mana a Europa? La Comissió o l’Europarlament? És democràtica Europa?
És coneguda l’activitat del Parlament Europeu a Tarragona i en general, al país? La Tamara ho té clar: “Crec que realment no ho és”. Com es podria millorar aquest dèficit? “Fent més activitats”, respon. No ès fàcil.
No només del Tractat Internacional s’ha debatut avui. “Les comissions han debatut també sobre els refugiats de guerra, l’adhesió de nous membres a la UE, el Pla Hidrològic de l’Ebre i la tolerància zero sobre la violència envers la dona”, comentava Marta Domènech, responsable de l’oficina d’Europe Direct a Tarragona.
Els inscrits han estat dividits en quatre grans grups polítics, tot i que al PE n’hi ha més: socialdemòcrates, democrata-cristians, liberals i esquerra verda. “Les comissions porten els noms reals i tracten temes reals”, subratlla Domènech. Dinamitzadors i assessors jurídics s’han encarregat de dinamitzar la feina dels alumnes-diputats, seguint en tot moment el reglament real de funcionament del Parlament Europeu.
Divendres vinent, tres eurodiputats seran a la URV dins aquesta ‘setmana europea’ per respondre les inquietuds d’estudiants i persones interessades. Són Ramon Tremosa, Francesc Gambís i Ernest Maragall.
J. Garcia
Equip de redacció