.

Artice d’El País on informa del dictamen del Consell d’Estat

El diputat altafullenc d’En Comu Podem al Congrés, Fèlix Alonso, ha tirat en cara al president del Govern, Mariano Rajoy, el seu “despreci” per les víctimes de l’avió miltar Yakovlev-42, que en 2003 es va precipitar a Turquia, procedent d’Afganistan, amb el tràgic balanç de 62 soldats espanyols morts.

Alonso ha presentat una bateria de preguntes a Rojoy arran que avui es conegués, per una informació d’El País, que el Consell d’Estat ha responsabilitzat el Ministeri de Defensa de l’accident.

El Consell d’Estat afirma en el seu dictamen sobre l’accident que “hi ha fets” anteriors a la catàstrofe “que haguessin permès a l’Administració ponderar el risc especial concorrent en el trasport de tropes en què es va produir l’accident”, afirma el lletrat de l’Estat.

El dictamen, que no tindrà coseqüències econòmiques, sí suposa una gran victòria moral per a les famílies de les víctimes, que havien reiterat que l’aparell que es va usar, un avió procedent de l’extinta Unió Soviètica, estava en males condicions i que els pilots van estar pilotant durant 22 hores seguides. En quells moments, el ministre de Defensa era Federico Trillo, acutal ambaixador d’Espanya al Regne Unit.

Malgrat que l’Audiència Nacional va arxivar al seu moment la causa oberta contra sis caps militars en entendre que els fets no eren constitutius de delicte, el dictamen del Consell d’Estat afirma que Defensa té una “responsabilitat patrimonial” en la tragèdia i que havia d’haver garantit la seguretat dels soldats en una missió d’alt risc, i estar amatent als senyals d’alarma que anava rebent.

La notícia avançada pel rotatiu madrileny ha provocat avui mateix la reacció de Rajoy, en un to i unes expressions que han encès la indignació a En Comú Podem. “No ho he vist, però jo crec que això ja ha estat substanciat judicialment, va succeir fa motíssims anys”.

Fèlix Alonso ha preguntat al Govern si considera apropiat “el desdeny i la manca d’empatia” amb la que Rajoy “ha despatxat una tragèdia com la viscuda per 62 militars espanyos i les seves famílies”. Alonso es pregunta “a partir de quants anys les víctimes han de deixar de lluitar pel que elles entenen que és fer justícia”. El diputat i alcalde d’Altafulla compara el cas amb les víctimes d’ETA per preguntar-se si aquestes també haurien de renunciar a les seves reclamacions quan els atemptats van passar “fa moltíssims anys”.

El diputat tarragoní també posa en qüestió que el màxim responsable polític del moment, Federico Trillo, sigui actualment ambaixador a Londres i li retreu que “no va vetllar per la seguretat” dels militars “ni per la correcta identificació dels cadàvers”.