.

.

TOTS 21

Fèlix Alonso en una imatge d'arxiu.

Fèlix Alonso en una imatge d’arxiu.

El partit de Yolanda Díaz facilitarà la formació de grup a un dels partits que previsiblement donarà suport a la investidura de Sánchez

Sumar cedirà dos diputats catalans a ERC perquè pugui formar grup parlamentari propi al Congrés dels Diputats. Així ho ha anunciat aquest dimecres la formació que lidera la vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball en funcions, Yolanda Díaz.

En les eleccions del 23 de juliol, els republicans no van aconseguir un dels requisits que estableix el Reglament del Congrés per a la conformació de grup parlamentari propi, ja que va aconseguir només set diputats (després de perdre’n sis respecte al que va obtenir en les anteriors eleccions).

D’altra banda, Esquerra Republicana no arriba al 15% dels vots en dues circumscripcions ni en el conjunt de Catalunya, i la idea de Sumar és ajudar-los a superar aquest mínim mitjançant la cessió de diputats abans que conclogui el termini aquest divendres.

L’article 23 del Reglament del Congrés estableix que es podran constituir com a grup parlamentari aquelles formacions polítiques que no havent aconseguit 15 o més diputats, hagin obtingut un número no inferior a cinc escons, i almenys el 15% dels vots corresponents a les circumscripcions on haguessin presentat candidatura.

Sumar va aconseguir a Girona i Tarragona 76.614 vots (35.118 i 41.496, respectivament), que sumats al total de vots d’ERC, jaconseguiria el 15,3% de vots requerit perquè la formació republicana pogués constituir-se com a grup parlamentari propi.

Per això, la formació que lidera Díaz ha anunciat que facilitarà la conformació de grup propi a ERC amb la cessió de la seva diputada per Girona, Jùlia Boada, i el seu diputat per Tarragona, Félix Alonso, que després de constituir-se el grup dels republicans tornaran al Grup Plurinacional de Sumar.