.

.

TOTS 21

Alberto Núñez Feijóo. Foto: ACN

Alberto Núñez Feijóo. Foto: ACN

El Partit Popular ha guanyat les eleccions generals d’aquest 23 de juliol, amb 136 escons, 47 més que en les passades eleccions i un 32,9% dels vots, però sense obtenir els resultats que marcaven les enquestes preelectorals. Els socialistes, amb 122 escons i el 31,73% dels vots, sumen dos diputats més respecte els resultats de 2019 i obtenen uns resultats millors dels esperats, evitant la temuda catàstrofe electoral. L’escenari és de bloqueig, ni el bloc de dretes ni el d’esquerra obtenen la majoria absoluta.

Els possibles socis de govern de les dues forces més votades, Vox i Sumar, han registrat un important descens. El partit d’extrema dreta perd 19 escons i es queda amb 33 tot i que és la tercera força superant Sumar amb el 12,39% dels vots, mentre la formació liderada per Yolanda Díaz ha aconseguit 31 diputats, 4 menys que els escons de Podemos en els anteriors comicis, i un 12,30% dels vots.

Cap dels dos blocs, ni el de la dreta (PP+Vox) ni el de l’esquerra (PSOE+Sumar), sumen majoria absoluta.

Repartiment d’escons a Espanya a les eleccions generals del 23-J. Gràfic: Guifré Jordan

Les forces independentistes catalanes, ERC (1,90%) i Junts per Catalunya (1,61%) sumen 7 escons cadascun, el que suposa un descens de 6 diputats en el cas dels republicans i 1 per part de Junts.

EH Bildu passa per davant d’EAJ-PNB per primera vegada en unes eleccions generals. Mentre la primera força suma 1 escó més que en les passades generals i en té 6, el PNB perd un diputat i es queda amb 5. BNG, Coalición Canaria y UPN tanquen la llista amb un escó cadascú.

La CUP queda fora del Congrés dels Diputats després de perdre els dos escons que va aconseguir l’any 2019.

El recompte ha estat trepidant. Hi ha hagut molta incertesa. Fins al 53% guanyava el PSOE i a partir d’aleshores ha estat el partit d’Alberto Núñez Feijóo qui ha començat a liderar el ranquing.

Així les coses, podria planejar l’ombra d’una repetició electoral si cap de les dues forces més votades, PP i PSOE, no aconsegueix superar la investidura. Per al PSOE, per poder repetir els suports de l’anterior mandat necessitaria el sí de Junts a més dels socis d’investidura del passat mandat.

La incertesa ha protagonitzat un escrutini no apte per a cardíacs. La sorpresa ha aparegut amb les primeres dades conegudes, amb el 6% del vot escrutat, quan el PSOE s’ha post per davant i no ha deixat la posició fins al 53%. Poc a pco s’ha anat distanciant el PP, però lluny del que s’esperava.

Consulteu els resultats oficials en aquest enllaç.

Vero Tapias / Jaume Garcia