.

Efectes de les Festes de Santa Tecla.

La plataforma Farts de Soroll de la Part Alta ha fet públic aquest dilluns un informe sobre el seguiment de les festes de Santa Tecla de l’any 2018, a la Part Alta de Tarragona, pel que fa referència al seu impacte acústic i ambiental sobre els seus veïns. En base a les dades recollides, l’entitat acabava acusant l’equip de govern municipal “d’incivisme institucional”.

L’anàlisi s’ha elaborat partint dels actes contemplats a l’agenda de l’ajuntament i al programa de festes. “S’han hagut d’utilitzar aquests dos mitjans ja que hi ha actes que figuren a un lloc i que no figuren a l’altre. A més, els horaris d’acabament només figuren a l’Agenda. Hi hem afegit, com els dos anys anteriors, els actes que es fan al Parc de Saavedra i al Camp de Mart”, es concreta al document.

El document recull sis conclusions, que reproduïm:

“Primera.- El format de la informació, en molts casos és de difícil comprensió, sobretot pel que fa a qui patrocina els actes, que no és una dada menor, i l’hora d’acabament. Saber-la es un dret del ciutadà. Demanem en aquest punt la inclusió de l’hora d’acabament dels actes al programa de festes.

Segona.- S’ha de ser mes curós amb la informació dirigida als ciutadans El programa no només va dirigit a les persones que volen gaudir de la festa, també va dirigit a les que l’han de patir. No veiem que al programa hi hagi cap referència que demani el respecte pels veïns, a l’estil d’altres recomanacions.

Tercera.- Continua la mateixa pressió sobre el barri, si descartem els actes de caràcter tradicional, 59 aproximadament, 5 es fan en horari sensible i corresponen a actes relacionats amb la Baixada de l’Àliga, a més del concert de la plaça de la Font. 6 corresponen a la pressió que produeixen les dues colles castelleres que tenim al barri i l’acte de l’ACTAC. I 16 que són els actes que es fan a Saavedra, patrocinats per La Terrasseta.

Quarta.- Els horaris dels actes segueixen sent massa llargs: a les tres de la matinada hi ha temps més que suficient per acabar un acte. Es podria començar abans i ser conseqüents amb les manifestacions públiques sobre la conveniència de confluir amb l’horari europeu.

Cinquena.- L’incivisme no ha baixat: baralles contínues, apunyalaments, miccions en llocs no permesos, venda de llaunes a qualsevol hora i actitud poc empàtica vers els veïns. Comentari sobre l’apunyalament que hi ha hagut al barri dins les festes: si es dona la combinació del consum excessiu d’alcohol i la permissivitat -també excessiva-, era qüestió de temps que no passés alguna cosa similar.

Última.- Entenem que el paper de l’administració és el de vetllar perquè els drets d’uns es facin compatibles amb els dels altres. Com ja hem dit al començament, hi ha qui gaudeix la festa i hi ha qui la pateix. El que no es pot fer és amagar-se sota el lema que a la festa tot està permès, i deixar una de les parts en total indefensió”.

A tall de resum, Farts de Soroll afirma que “les coses no sempre es poden solucionar per silenci administratiu i mirant cap un altre costat. A part de la possibilitat d’incórrer en desistiment de funcions, pel que fa a l’ajuntament, ell és el responsable de l’incivisme que es fa palès a les festes, i és per això que diem ben clar: l’Ajuntament de Tarragona és Incívic durant les Festes de Santa Tecla, en oblidar-se dels veïns de la Part Alta i deixant-los abandonats a la seva sort”.

Treball de camp: sorolls, actuació de la Guàrdia Urbana i brutícia

Les conclusions sorgeixen del que es podria considerar com un estudi de camp pormenoritzat, tenint present que està fet per veïns de la zona que hi resideixen. I en aquest sentit les dades recollides abasten des del mesurament del volum fins a la reacció de laGuàrdia Urbana.

“El volum del so dels actes amb música és excessiu, i no s’adequa al lloc on es celebra. Les queixes dels veïns han estat constants”, afirma el document, on es va referència al fet que “per primer cop vam fer un mesurament acústic, amb sonòmetre. Va ser al concert que es va fer a la plaça de La Font el dia 17/09/2018, que va assolir nivells superiors als permesos per la normativa i el sentit comú: màxims de 104 dB a la façana contrària a l’escenari (casa Calvet) i 109 dB al lateral de l’escenari, corresponent al carrer Sant Domènec. Això significa entre 17 i 14 decibels per sobre del que diu la norma, i els acords als que va arribar l’ajuntament”.

En aquest sentit, “a trucades de queixa, la guàrdia urbana ha contestat que per festes no hi ha límits de soroll. Com a excusa per a no actuar potser serveix, però recordem que aquest cos policial ha de conèixer la llei i no embolicar la troca ni enganyar els ciutadans. Aquestes actuacions són preocupants, i més si les provoquen les persones que han de vetllar pel benestar dels veïns. El propi ajuntament recollia que el límit per a ell és de 100 dB en aquests casos. Per la nostra part -afegeixen- recordem que L’Ordenança Reguladora de Vibracions I Sorolls Model A recull que el màxim és de 90 dB a la façana més exposada.

Un altre dels temes més recurrents ha estat el de “la brutícia després dels concerts” titllada “de rècord, encara que els equips de neteja actuen immediatament després dels actes. Aquest fet per una banda és favorable perquè, d’alguna manera, dispersa la gent més recalcitrant a l’hora de marxar, però per una altra banda produeix la molèstia del propi soroll de la maquinària, que no és poc. En conclusió: soroll sobre soroll”.

“La pudor de pixum al barri -continuen- és una constant als llocs propers a les places i els carrers on es celebren actes, amb la menció especial dels urinaris col·locats al carrer Ferrers, una ubicació que no s’entén, agreujada per estar col·locats davant d’una sortida d’emergència, encara que aquesta sigui de dependències municipals. No s’entén la persistència en els models que s’instal·len quan és molt probable que siguin ells, precisament, part important de la causa de les pudors, ja sigui per falta de manteniment, pel propi disseny, o per actes incívics”.

L’informe també es queixa amargament del “pilar alternatiu. Aquest acte dura fins les quatre de la matinada i no està inclòs a la programació. Aquest acte és una burda paròdia dels pilars caminant que es fan el dia següent, portat a terme per individus amb evidents símptomes d’anar sota els efectes d’un excés de substàncies no gaire recomanables, amb perill consegüent per a la integritat física de les mateixes persones que hi participen. I tot en una nit en la que els veïns podríem descansar una mica, ja que no hi ha cap acte programat. Ni la guàrdia urbana ni la regidoria corresponent fan res per evitar aquestes manifestacions inoportunes i extemporànies”.

Finalment, l’informe també recull que “al matí, a l’hora de les matinades, una xaranga es va passejar pel carrer de La Nau amb crits de ‘Farts de Soroll avui no dormireu’.  No cal dir que les trucades a la Guàrdia Urbana no varen tenir cap efecte. Aquí ja podem començar a parlar d’incivisme institucional”.