.

.

TOTS 21

Imatge de part de les eines que es poden veure a l'exposicio

Imatge de part de les eines que es poden veure a l’exposicio

Fins el proper dia 30 de setembre, es pot veure a la Casa de Cultura Cal Cabaler de Creixell una mostra molt interessant i inèdita sobre les eines de boters de Cal Telesforo-Bardina.

Es tracta d’una mostra molt acurada preparada pels germans creixellencs Josep i Carlos Romero sobre l’ofici de boter on ells i la seva família hi van treballar durant molts anys. És també un repàs a l’historia de la Toneleria Bardina de Barcelona.

Els vells oficis van desapareixent en la mesura que va minvant la demanda dels productes als que destinaven el seu esforç. Durant molts segles, els únics envasos que s’han utilitzat per el transports d’alcohols eren de fusta. I no només per al vi, fins i tot s’utilitzaven també per a productes relacionats amb la indústria química.  Però van anar apareixen nous materials com l’acer inoxidable primer i després totes les varietats del plàstic.

Els germans Josep i Carlos Romero són grans coneixedors de l’art de la toneleria. Descendents directes de Telesforo Bardina, creador que fou al segle XX de la industria més important de botes i tines de Catalunya. Telesforo Bardina i Pagés va néixer a Creixell el 5 de gener de l’any 1888. Era boter i tinaire. Primer va fer de boter a Creixell, a on
es feien botes que s’enviaven directament a Cuba. Després va marxar cap a Barcelona, on va crear una indústria molt important, la Toneleria Bardina.

Els creixellencs germans Romero, descendents directes del Telesforo Bardina, han volgut mostrar amb aquesta exposició d’eines de boter quin ha estat durant molts anys el seu ofici que va tenir un paper molt important al llarg de molts anys a casa nostra. A la mostra es poden veure també fotografies antigues de tot el procés de fabricació
de botes i tines.