.

.

TOTS 21

Juanjo Puigcorbé, Montse Germán i el director del festival -al centre- durant el 'photocall'. Foto: Aixa Aceña-FIC-AT

Juanjo Puigcorbé, Montse Germán -segona per l’esquerra-, Anna Bofarull -tercera- i el director del festival -al centre- durant el ‘photocall’. Foto: Aixa Aceña-FIC-AT

Èxit rotund en l’estrena de l’òpera prima de la jove realitzadora tarragonina Anna M. Bofarull al Festival Internacional de Cinema en Català (FIC-CAT) de Roda de Berà amb ‘Sonata per a violoncel’. Una doble ovació de gala va tancar el passi en exclusiva de la pel·lícula.

Èxit i glamour en una desfilada per la catifa vermella d’actors de la talla de Juanjo Puigcorbé, de la protagonista del film, Montse Germán, així com de Jan Cornet i Marina Salas. No va fallar el públic rodenc i l’amant del cinema, i el Casino Municipal es va omplir un any més en l’estrena del festival, aconseguint la proesa de reunir 400 persones. Anna Bofarull, acostumada a veure sales de cinema mig buides, va quedar verament sorpresa.

Un film dur, molt acadèmic, perfectament treballat i que exigia molt de la seva principal protagonista, Montse Germán, amb plans-seqüència de fins a tres minuts de durada, narra el drama viscut per una violoncelista d’èxit quan se li detecta la malaltia de la fibromiàlgia. El seu entorn familiar sembla anar-se’n en orris, però també la seva professió a la que va dedicar-s’hi en cos i ànima, per damunt fins i tot de tenir cura de la seva filla.

La directora tarragonina Anna Bofarull, presentant el film. Foto: Aixa Aceña-FIC-CAT

La directora tarragonina Anna M. Bofarull, presentant el film. Foto: Aixa Aceña-FIC-CAT

Arribats en un vehicle clàssic ‘gentlemen’, els actors van trepitjar la ja famosa catifa vermella de Roda de Berà per fer-se el preceptiu ‘photocall’. Era la nit de ‘Sonata per a violoncel’ i tampoc hi faltarien els productors, amb Heiko Kraft al dapdavant, i el compositor de la banda sonora -amb la bella peça ‘Tema de Júlia’ com a capdavantera- Gerard Pastor, que la va interpretar en l’arrencada de la nit.

I entre bambalines, el director del festival, Antoni Barrero, i el seu equip de gent, que han fet possible vuit edicions del festival, al que dediquen tot l’any d’esforços voluntaris. Enguany, la interpretació és el ‘leit motiv’ del certamen.

«És molt difícil i molt car fer cinema», reconeixia Anna Bofarull en el seu parlament previ a l’estrena del film. «T’envoltes de gent molt il·lusionada, però les coses s’han de pagar i costa molts diners». Una experiència que ja va viure un altre tarragoní, Jesús Monllaó, amb ‘Fill de Caín’, present cada any a la sala. La història de la Júlia -la protagonista de ‘Sonata per a violoncel’- és, de fet, inspirada en la mare de la directora.

Juanjo Puigcorbé recordava com amb l’Anna Bofarull, a qui no coneixia, han rodat paral·lelament un altre film de renom, ‘1714’. Puigcorbé destacava la gran il·lusió que ha envoltat el projecte: «Hem de  fer que els somnis els facin la nostra gent, i si són de Tarragona, és el doble d’important».

‘Sonata per a violoncel’ té força exteriors rodats a Tarragona i a les nostres comarques, amb un punt afegit de curiositat en veure tarragonins coneguts fent d’extres, com el proper regidor d’ERC a l’Ajuntament, Pau Ricomà, l’actor Oriol Grau, o l’hoteler Carles Segarra. I no podia faltar en un film tarragoní el mateix Antoni Barrero.

Jaume Garcia

Consulteu el programa complert del festival en aquest enllaç.