TARRAGONA 21

Estudiants de cinc universitats europees, entre les quals la URV, durant el treball de camp de l'escola d'estiu sobre viticultura ecològica

Estudiants de cinc universitats europees, entre les quals la URV, durant el treball de camp de l’escola d’estiu sobre viticultura ecològica

Estudiants i professorat de cinc universitats europees, entre les quals la URV, han participat en l’Escola d’Estiu de Viticultura i Enologia Orgànica que es fa a Geisenheim, Alemanya, del 15 al 27 de juliol. L’any 2020, la Facultat d’Enologia acollirà aquesta escola en la seva segon edició.

La celebració de tres edicions d’aquesta activitat formativa i de tres simposis formen part de les accions del projecte finançat pel programa Erasmus + OENOBIO, de mobilitat d’estudiants i professorat. La primera cita ha estat a Alemanya, on 30 estudiants de grau, màster i doctorat, i 12 professors s’han trobat per explorar les possibilitats del que es considera una àrea estratègica en creixement al sector del vi: la viticultura ecològica.

Projecte europeu per millorar el desenvolupament professional i l’ocupabilitat dels enòlegs

Per a aquests estudiants l’escola d’estiu és una oportunitat tant per adquirir nous coneixements com per compartir els propis amb altres estudiants i professors d’universitats europees: la Universitat de Bordeus (França) -coordinadora del projecte-, la Universitat de Torí (Itàlia), la Universitat de Ciències Agrònomes i Medicina Veterinària de Bucarest (Romania), a més de la URV i la Universitat Escola de Geisenheim (Alemanya).

Totes cinc institucions d’educació, junt amb el sindicat Enòlegs Bio de Nova Aquitània (França) i l’organització de productors Ecovin (Alemanya), integren el consorci del projecte OENBIO, que incideix en el currículum universitari perquè estudiants, futurs investigadors i productors millorin les seves habilitats i competències en l’àmbit de la viticultura ecològica per millorar l’ocupabilitat i el desenvolupament dels enòlegs.

Per part de la URV, s’hi han desplaçat sis estudiants del grau d’Enologia i de l’especialitat Investigació Enològica del Màster en Begudes Fermentades per conèixer millor els processos de producció dels vins ecològics: Alexandre Bru, Isabel Garcia, Otger Costa, Natalie Perez, Júlia Martí i Candela Ruiz.

Van arribar-hi amb la base del que han treballat a classe, i a Geisenheim han après la importància de la viticultura ecològica per a “l’equilibri de la vinya i la natura”, explica Alexandre Bru. De fet, ho fan amb un enfocament pràctic: “Som al camp la meitat de les hores; en 30 hectàrees de la universitat amb molts tipus de vinya i diversos sistemes de conducció, poda i viticultura, on fan els seus estudis”. L’intercanvi de coneixements els permetrà “enfocar els conceptes i els problemes d’una forma diferent”, afegeix.