.

.

TOTS 21

Foto de família de tots els guardonats. Foto: Tarragona21

El film ‘Estiu 1993’ s’ha endut el premi al millor llargmetratge de la desena edició del Festival Internacional de Cinema en Catalaà (FIC-CAT) de la Costa Duarada. Els guardons han estat lliurats aquesta tarda al Casino Municipal de Roda de Berà en el que ha suposat una desfilada per la catifa vermella de coneguts actors, actrius, realitzadors i productors.

‘Estiu 1993’ ha estat dirigida per Carla Simó, amb guió d’ella mateixa, i amb Laia Artigas i David Verdaguer en els principals papers. Ha competit amb films de primer ordre, com ‘Incerta glòria’ o ‘La propera pell’. Aquests darrers no han marxat amb les mans buides, però. ‘Incerta glòria’ s’ha endut la Menció especial del jurat, i ‘La propera pell’, el premi al millor guió cinematogràfic.

L’equip d»Estiu 1993′. Foto: Tarragona21

La gala de lliurament dels guardons que tancava la desena edició, on l’organització hi ha posat tot, ha estat un poderós altaveu per reivindicar dues coses: el paper de la dona en el cinema i el poc pes que el cinema en català té en el món de la producció i l’exhibició. E FIC-CAT sobresurt de manera extraordinària en un panorama de produccions i de suports desèrtic.

Ha estat TV3 el blanc de les crítiques dels directors i productors. Especialment crítica ha estat la presidenat de l’Acadèmia Catalana del Cinema, Isona Passola que ha demanat a l’Executiu català que intervingui perquè TV3 afavoreixi el cinema en català. Havia obert el foc la directora Carla Simón, reclamant el mateix.

I abans que ella, el director del festival, Antonio Barrero, ha estat molt contundent exposant «la nul·la presència del català a les sales de cinema», «l’incompliment de la llei de 2010, la manca d’incentius econòmics per part de responsables del Govern» o el fet que «les escoles de cinema no incentiven la creació en català». Malgrat tot, el FIC-CAT acompleix 10 anys, ha dit Barrero, «per obligació i per necessitat», confiant a poder canviar les coses.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, secundada per l’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, i l’organitzador del festival. Foto: Tarragona21

A seu torn, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, gran convidada a l’acte, ha demanat treballar «per fer viable el cinema en català».

La gala ha estat conduïda de manera magistral per l’actor Toni Albà, que no ha fet de rei emèrit d’Espanya, sinó ha recreat una escenificació del que seria el lliurament dels premis fent veure que els guardonats i el jurat eren figurants. Albà ha despullat el seu ampli repertori d’imitacions per a gaudi d’un públic que s’ha rendit des de la seva entrada en escena.

La guionista i cineasta Rosa Vergès, guardó especial. Foto: Tarragona21

Durant la gala, s’ha reconegut especialment la tasca de la directora i guionista Rosa Vergés, que ha rebut el Premi honorífic.

De les comarques de Tarragona han estat premiats el documental torrenc ‘Baix a Mar’, de Maria Roig i produït per l’Ajuntament torrenc. Quant al guardó Jove 48 hores, ha resultat vencedor el tarragoní Lia Guasch, per ‘Les coses són allí’.

Dos germans tarragonins s’han endut el premi al millor curtmetartge fet per joves en només 48 hores. Foto: Tarragona21

Maria Roig -segona per l’esquerra- amb la regidora de Cultura de Torredembarra, l’alcalde i el membre del jurat Joan Reig. Foto: Tarragona21

Els guardonats:

Premi honorífic: Rosa Vergés.

Premi Jove 48 hores: ‘Les coses són allí’. De Lia Guasch

Millor producció de les comarques de Tarragona: ‘Baix a Mar. Els estius a la Torredembarra dels anys 20 als 40 del segle XX’. De Maria Roig.

Millor producció d’un centre educatiu: ‘Clic’. Institut Llucmajor, Palma.

Millor videoclip: ‘Previsions d’acostament’, de Blaumut.

Millor documental: ‘Sasha’, de Fèlix Colomer.

Millor curtmetratge: ‘Graffiti’, de Lluís Quílez.

Millor llargmetratge: ‘Estiu 1993’, de Carla Simón.

Menció especial del jurat: ‘Incerta glòria’, d’Agustí Villaronga.

Premi millor guió cinematogràfic: ‘La propera pell’, d’Isaki Lacuesta i Isa Campo.

Menció especial del jurat: Documental ‘Cucci’, de Xavier Marrades.

Premi Nova crítica: ‘Estiu 1993’.

Premi del públic: ‘El viatge de l’Unai’, d’Andoni Canela.

Premi millor guió escrit: ‘Címbals’, d’Artur Trias.

Ivana Niño, conversant amb Joan Pera. Foto: Tarragona21

Peter Vives, Abril Garcia i David Verdaguer. Foto: Tarragona21

J. Garcia