.

La consellera d’Esports de l’Ajuntament de Tarragona, Maria José López, va acompanyar a la família de la jugadora -que va viure molts anys a Torreforta- a veure les instal·lacions. Foto: Mauri

La Biblioteca del Centre Cívic de Torreforta va rebre ahir la visita de Manel Ferrer, el germà de Pepita Ferrer, que va ser la primera jugadora i monitora d’escacs catalana i espanyola a aconseguir la categoria de Mestre Internacional Femení, l’any 1974. És a dir, la primera jugadora capaç de competir amb possibilitats contra jugadors masculins a Catalunya.

La consellera d’Esports de l’Ajuntament de Tarragona, Maria José López, va acompanyar a la família de la jugadora -que va viure molts anys a Torreforta- a veure les instal·lacions. “Aquest espai cultural i cívic és un homenatge a una dona decidida, emprenedora i amant dels escacs per damunt de qualsevol cosa. I, a més a més, molt estimada al barri on va viure durant tants anys, fins al punt que els mateixos veïns van demanar que la biblioteca portés el seu nom”, subratlla la consellera López.

Durant la visita, el seu germà, Manel Ferrer, ha reconegut sentir-se “emocionat per aquest reconeixement. Em sembla meravellós, no m’ho esperava perquè han passat molts anys i pensava que se n’havien oblidat de la meva germana. És una cosa molt bonica i un molt bon record per ella. Pepita Ferrer era una persona que sabia el que volia i ho aconseguia. Era un referent a nivell d’escacs”. I afegeix Ferrer: “Jugar als escacs era la seva vida i va sacrificar moltes coses, fins i tot, personals pels escacs”.

Pepita Ferrer, primera catalana i espanyola en ser Mestre Internacional Femení d’escacs

Pepita Ferrer i Lucas (Barcelona, el 7 de maig de 1938 – Torreforta, 14 de gener de 1993), va ser la primera jugadora i monitora d’escacs catalana i espanyola a aconseguir la categoria de Mestre Internacional Femení, l’any 1974. Fou la primera jugadora capaç de competir amb possibilitats contra jugadors masculins a Catalunya. El mateix any de la seva mort la Generalitat de Catalunya, a proposta de la Federació Catalana d’Escacs, li concedia el guardó de Forjadora de l’Esport Català.

La Federació Catalana d’Escacs ha creat el premi Pepita Ferrer que anualment es concedirà al club que faci una millor promoció dels escacs femenins. Resultats destacats de les seves competicions Va ser quatre cops 5 cops Campiona de Catalunya en els anys 1956, 1957, 1958, 1959 i 1981. Fou vuit vegades Campiona d’Espanya en els anys 1961, 1963, 1969, 1971, 1972, 1973, 1974 i 1976, i en resultà subcampiona en dues ocasions, en els anys 1957 i 1959. També fou el 1970 campiona absoluta de Tarragona. Es va classificar dues vegades per als torneigs interzonals, classificatoris per al Campionat del món d’escacs femení, l’any 1974 a Menorca[ i en 1985 a Jeleznovodsk.

Pels resultats del primer Torneig Interzonal que va jugar, la Federació Internacional d’Escacs li va atorgar el 1974 la categoria de Mestre Internacional Femení. Participació en olimpíades d’escacs Pepita Ferrer va participar, representant Espanya, en set Olimpíades d’escacs entre els anys 1974 i 1986. A l’Olimpíada del 1976 va guanyar la medalla de bronze per equips. La seva passió pels escacs la va dur a realitzar una magnífica tasca d’ensenyament i promoció d’aquest esport per les comarques tarragonines.

Va ser professora d’escacs a les Escoles Sagrada Família de Reus i al CE Vilaseca, centres on ha format molts jugadors i monitors. El 31 de març de 2020 l’Ajuntament de Tarragona va decidir donar el seu nom a la Biblioteca del Centre Cívic de Torreforta, que passà a denominar-se “Biblioteca Pepita Ferrer”, a petició dels veïns del Barri, donat que va viure en aquest barri durant molt de temps.

Redacció