.

Imatge dels guardonats. Foto: Cedida

Imatge dels guardonats. Foto: Cedida

El Primer Test del Festival REC 2022 ja ha premiat les quatre millors produccions en fase de postproducció que, durant els darrers dos dies, han rebut l’assessorament d’experts i que, amb aquest reconeixement, poden iniciar la seva trajectòria internacional.

L’entrega de guardons ha suposat la fi de la 9a edició d’aquesta trobada, una ocasió especial en la qual el festival de cinema de Tarragona cedeix un espai per a aquells projectes que actualment es troben en fase de postproducció i que desitgen rebre el consell de distribuïdors, programadors i agents de vendes.

El Primer Test s’emmarca en el laboratori professional del Festival REC, que encara el repte de descobrir el cinema del futur, a través d’iniciatives com les xerrades i jornades professionals, les trobades One-to-One amb experts nacionals i internacionals, entre altres iniciatives. 

Enguany, a més a més, es durà un screening test (projecció de prova), que ofereix l’oportunitat de conèixer el cinema «en cru» a partir d’una pel·lícula encara no estrenada, amb públic de Tarragona. La cita serà demà diumenge (4 de desembre) a les 18 h, al Teatret del Serrallo. 

Els professionals que assessoren les peces tenen l’oportunitat de participar al festival gràcies al suport d’Acció Cultural Espanyola (AC/E), a través del Programa d’Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE) en la modalitat Visitants. 

El Primer Test també compta amb el suport de l’Alternativa, Deluxe, Catalan Films & TV, Málaga Work in Progress (MAFIZ) i dels Col·legis d’Arquitectes i d’Enginyers Industrials de Tarragona, que han acollit les sessions presencials d’enguany a Tarragona. 

Els premiats del Primer Test 2022
Les produccions cinematogràfiques que han rebut els guardons del Primer Test 2021 són les següents: 

  • Premi Deluxe Internacional: TODA UNA VIDA. Dirigida per Marta Romero (2023). Documental que plasma l’amor com la voluntat d’esperar per sempre. Arran del diagnòstic amb Alzheimer, l’any 2010, de la Trini, la seva neta enregistra el seu dia a dia i, especialment, com el Paco, el seu marit, cuida d’ella. Fins que el confinament els obliga a separar-se. El Premi Deluxe Internacional, inclou la producció del Màster DCP OV amb la Versió Original, el Màster DCP Version File amb la versió amb subtítols en anglès, així com dues projeccions a la seva sala i el lliurament de la pel·lícula als festivals que estigui seleccionada durant un any i la generació de les KDMs necessàries per a la promoció del film.
  • Premi Premi Deluxe Nacional: NEGU HURBILAK. Dirigida per Ekain Albite, Adrià Roca, Nicolau Mallofré i Mikel Ibarguren; Col·lectiu Negu (2023). Projecte seleccionat fruit de la col·laboració amb Cinema Pendent de L’Alternativa. Una jove fuig, urgida per la persecució i embolicada a la incertesa, amb un objectiu clar: creuar la frontera que la portarà lluny de casa seva. L’últim poble de la vall, on sembla que el temps s’aturi, i el dolor per l’abandó i el desarrelament li fan replantejar-se la seva decisió. Premi Deluxe Nacional, inclou la producció del Màster DCP OV amb la Versió Original, Màster DCP Version File amb la versió amb subtítols en anglès i el Màster ProRes sRGB i dues projeccions de la pel·lícula per a programadors i premsa a la seva sala.
  • Premi seguiment individualitzat i screening test: 20.000 ESPECIES DE ABEJAS. Dirigida per Estíbaliz Urresola Solaguren (2023). Projecte seleccionat fruit de la col·laboració amb el Tallin Industry International WIP, del Festival Tallin Black Nights (Estònia). La Lucia, una nena de 8 anys, no acaba d’encaixar amb el que els altres esperen d’ella. Descobrirà el valor de la vertadera amistat amb la Niko i es fascinarà amb la Lourdes, una dona que té una misteriosa relació amb les abelles. Premi seguiment individualitzat i screening test, consisteix en la realització d’un screening test a Tarragona, previ a l’estrena de la pel·lícula, amb un públic prèviament seleccionat. Durant sis mesos, un/a expert/a en estratègia de màrqueting i distribució realitzarà un seguiment per al llançament del projecte. 
  • Premi Málaga Work In Progress: 20.000 ESPECIES DE ABEJAS. Dirigida per Estíbaliz Urresola Solaguren (2023). Projecte seleccionat fruit de la col·laboració amb el Tallin Industry International WIP, del Festival Tallin Black Nights (Estònia). Premi Málaga Work in Progress, consisteix en la directa selecció i participació del projecte premiat al Málaga WIP 2022.
  • Premi Cinemart: NEGU HURBILAK. Dirigida per Ekain Albite, Adrià Roca, Nicolau Mallofré i Mikel Ibarguren; Col·lectiu Negu (2023). Projecte seleccionat fruit de la col·laboració amb Cinema Pendent de L’Alternativa. Una jove fuig, urgida per la persecució i embolicada a la incertesa, amb un objectiu clar: creuar la frontera que la portarà lluny de casa seva. L’últim poble de la vall, on sembla que el temps s’aturi, i el dolor per l’abandó i el desarrelament li fan replantejar-se la seva decisió. Premi Cinemart, inclou una acreditació per a participar a les activitats d’indústria i el mercat de coproducció Cinemart, al Festival Internacional de Cinema de Rotterdam. 

Experts i participants
La 9a edició del Primer Test del Festival REC 2022 ha comptat amb un comitè d’agents de vendes, representants de festivals, i film advisers, que han ajudat als participants i els han assessorat. Els experts de l’edició d’enguany han valorat els vuit projectes en fase de post-producció, que són els següents: 

SICA (Carla Subirana), LLOBÀS (Pau Calpe Rufat), ODA UNA VIDA (Marta Romero), CREATURA (Elenea Martín), 20.000 ESPECIES DE ABEJAS (Estíbaliz Urresola Solaguren), NEGU HURBILAK (Ekain Albite, Adrià Roca, Nicolau Mallofré i Mikel Ibarguren – Col·lectiu Negu), LES RESIDENTS (Jo Sol), ON THE GO (María Royo i Julia de Castro ). 

Les vuit propostes fílmiques que han participat en el Primer Test 2022 han estat seleccionats per un comitè de selecció format per professionals internacionals. 

Screening Test: Saps guardar un secret?
Una altra novetat d’enguany és que, per primera vegada, el RECLab, la secció d’indústria del Festival REC, obre les portes al públic tarragoní. El pròxim 4 de desembre a les 18 hores, el Teatret del Serrallo serà l’espai d’una nova activitat que duu el nom d’screening test (projecció de prova) i que ofereix l’oportunitat de conèixer el cinema «en cru» a partir d’una pel·lícula encara no estrenada, participant del laboratori d’acompanyament Primer Test.

Els assistents podran descobrir tots els processos i perfils professionals que hi ha darrere d’una producció cinematogràfica. La sessió, de durada aproximada de dues hores, comptarà amb la participació de part de l’equip de direcció i producció del film, així com d’Álvaro Vega, fundador de l’agència de màrqueting i comunicació Doble Sentido, responsable de la promoció de 150 pel·lícules i de 2 candidatures espanyoles als premis Òscar.

Vega s’encarregarà de dinamitzar la jornada i de recollir les impressions dels assistents a la sala, que seran partícips d’una experiència pionera i única a l’Estat. El feedback del públic servirà als creadors i creadores del film a pensar en les seves audiències abans d’iniciar un recorregut en el circuit de festivals cinematogràfics -nacionals i internacionals-, a més d’arribar a les pantalles dels cinemes.