.

.

TOTS 21

Noemí Llauradó ha presentat la proposta aquest matí. Foto: Cedida

Noemí Llauradó ha presentat la proposta aquest matí. Foto: Cedida

La cap de llista republicana recorda que les onades de calor aniran a més i que cal disposar d’una xarxa de refugis climàtics, espais verds, pacificats i accessibles, per combatre els efectes de la crisi climàtica entre la gent més vulnerable. Noemí Llauradó, cap de llista d’Esquerra Republicana a Reus, ha detallat la seva proposta per fer una ciutat més verda i els objectius que se’n deriven. En aquest sentit, ha explicat: ‘Portem dies explicant que la nostra candidatura té una mirada valenta però també té una mirada verda per al futur de Reus. Per aquesta raó volem fer de Reus la ciutat dels carrers amables. Volem que la ciutat estigui millor preparada per afrontar la crisi climàtica que ja ens colpeja i que provoca que les temperatures siguin cada cop més elevades. Reus pateix una onada de calor cada quatre anys però la seva freqüència s’està incrementant’.

D’aquesta manera, Llauradó planteja accions en 3 àmbits a la ciutat per millorar la resistència de Reus a l’escalfament global i, a la vegada, fer una ciutat més vivible, amable i segura per a tothom: impulsar una xarxa de refugis climàtics, incrementar les zones verdes i pacificar els entorns dels equipaments públics.

‘En primer lloc habilitarem una xarxa de refugis climàtics repartida per tota la ciutat. Els refugis climàtics són espais exteriors o interiors que proporcionen confort tèrmic a la població, mentre mantenen altres usos o funcionalitats i estan especialment dirigits a persones vulnerables a la calor i al fred. Un parc amb arbrat, un pati d’una escola i una biblioteca pública són exemples de refugis climàtics que cal adaptar amb aquesta finalitat’, ha indicat Llauradó que ha aprofitat per recordar part de la feina que ja s’ha fet durant aquest mandat en aquest àmbit.

En segon lloc, Llauradó ha explicat que cal ampliar les zones verdes de la ciutat. ‘Les ciutats del segle XXI han de ser espais que afavoreixin la salut, que facilitin l’activitat física, que redueixin la contaminació i tinguin més espais verds. L’escalfament global, com ja vam poder comprovar el darrer estiu i estem veient aquests dies, està elevant les temperatures amb més afectació a les zones pavimentades, per això és importantíssim incrementar les zones verdes, els espais arbrats a la ciutat. Les ciutats pròsperes, aquelles on volem viure són llocs on l’espai públic és inclusiu, proper, verd, segur i net. Un bon exemple d’aquestes polítiques el trobem en el projecte de transformació del ‘condesito’ i el carrer Ample que suposarà la creació d’un gran espai pacificat, més amable i més verd a la zona nord de la ciutat’.

Llauradó ha detallat la necessitat d’impulsar aquestes dues mesures a l’entorn dels equipaments públics. ‘Quan parlem de fer una ciutat amb els carrers més amables també parlem de pacificar i renaturalitzar l’entorn dels equipaments públics. El principal objectiu és pacificar l’entorn dels equipaments públics amb més afluència com poden ser els centres escolars, els centres educatius o els centres culturals com les biblioteques perquè siguin segurs, saludables i accessibles a tothom. Per aquesta raó, també han de ser verds per poder funcionar com a refugis climàtics’.

Llauradó ha posat com a exemple d’aquesta manera de treballar la proposta de la nova biblioteca pública que Esquerra vol construir a la zona d’Horts de Miró i que es va presentar fa una setmana. ‘Aquest eix cívic i verd que volem impulsar a la zona est de la ciutat també el volem impulsar a l’entorn d’altres equipaments públics. En aquest sentit, renaturalitzarem, pacificarem i eliminarem les tanques a l’entorn de la biblioteca Xavier Amoròs i la zona de la UOC, farem un carrer de plataforma única i renaturalitzarem l’entorn de la biblioteca Pere Anguera i obrirem i renaturalitzarem el pati d’Hisenda’.

Per acabar, la candidata republicana ha reforçat el seu compromís per incrementar els espais verds a la ciutat i ha recordat les paraules que ja va pronunciar a la conferència de ciutat al Teatre Bartrina. ‘Si parlem de zones verdes, Reus té en aquests moments, 747.000 metres quadrats de zones verdes. Som ambiciosos i un dels nostres objectius és duplicar aquesta xifra per multiplicar els espais verds a la ciutat perquè, com deia, necessitem més espais naturals, accessibles i oberts a tothom’.